Radar · Politik

Trump förskingrade välgörenhetspengar

Donald Trump.

Under de senaste veckorna har Donald Trumps försvarslinje i kongressen hållit allt sämre. Än så länge har ingen republikansk representant bytt sida, men allt fler kritiska röster höjs och juridiska motgångar börjar nu bli allt mer besvärande för honom.

Ett fåtal republikaner har börjar att antyda att det presidenten har gjort visserligen var fel, men att det inte är grund för att döma honom i riksrätt. Bedömare ser det som det första steget i att partiet vänder sig mot Trump, men än så länge har han starkt stöd bland sina kärnväljare.

Det som förvärrat den amerikanska presidentens situation är de rättsprocesser som sker parallellt med riksrättsprocessen, som nu går in i en offentlig fas. Det handlar för det mesta om att myndigheter och tjänstemän vill få ut dokument, men också om rena brott som Trump misstänks för.

Det amerikanska systemet har en tendens att uppmuntra till att gå till domstol för att lösa konflikter. Politico berättar att Trump har satt i system att överösa sina politiska och andra fiender med stämningar och motstämningar för att tynga ner dem och för att själv få andrum.

Med tiden har rättsväsendet börjat att svara genom att prioritera de rättsfall som har med demokratin att göra. Förvånansvärt snabba beslut har blivit resultatet vilket ställer till det för Trump. De senaste veckorna har det kommit allt fler sådana besked.

Nu har han dömts att betala närmare 20 miljoner kronor i skadestånd efter fiffel med hans välgörenhetsorganisation Trump Foundation. Pengar som skänkts till välgörenhet har bland annat smusslats över till hans valkampanj. Enskilda har dessutom berikat sig menade åklagaren. Pengarna ska betalas ut till olika andra välgörenhetsorganisationer.