Energi · Mat med Jenny

Tioåring skapar vegansk meny till klimatprisutdelning

Agnes Fredriksson har varit med och tagit fram den helt växtbaserade menyn till utdelningen av Children's climate prize.

Den 13 november prisas de tre ungdomar som vunnit årets Children’s climate prize i Stadshuset i Stockholm. Som en del av det hållbara evenemanget serveras en växtbaserad trerättersmiddag, framtagen av tioåriga mästerkockvinnaren Agnes Fredriksson.

Priset, som instiftades av elbolaget Telge Energi 2016, är ett sätt att stötta unga som aktivt engagerar sig i hållbarhetsfrågor. Årets vinnare är Shreya Ramachandran från USA för vattenkonserveringsprojektet The Grey water project och bröderna Vihaan och Nav Agarwal från Indien för återvinningsprojektet One step greener.

Juryn har bland andra bestått av Micael Dahlén, författare och ekonomiprofessor på Handelshögskolan, Begonia Randhav, ambassadör för One Young World och WWF Sweden Youth, Gustav Johansson, kock som driver den veganska matbloggen Jävligt gott och Johan Kuylenstierna, Senior advisor till Stockholm Environment Institute.

– Det är otroligt häftigt att se det stora antal klimatengagerade unga från hela världen som kommer med lösningar och inspirerar genom sin förmåga att gå från idé till handling. Shreya, Vihaan och Nav är inspirationskällor för oss alla och vi ser fram emot att se deras projekt växa, säger juryns ordförande Johan Kuylenstierna i ett pressmeddelande.

Gulbetor från Gotland är basen i förrätten under galan den 13 november
Gulbetor från Gotland är basen i förrätten under galan den 13 november. Foto: Children's climate prize

Alla deltagarna under galan i Stadshuset kommer få njuta av en helt växtbaserad middag. Det är den tioåriga vinnaren av teveprogrammet Sveriges yngsta mästerkock Agnes Fredriksson, som tillsammans med Stadshusets kockar tagit fram menyn.

Gulbetor och pumpa i centrum

Menyn består av tre rätter: Gotländsk gulbeta, sojaemulsion, fikon och rökt marconamandel. Bakad muscatpumpa med höstgrönsaker och gråärt som serveras med salsa verde och potatis smaksatt med timjan. Samt glace au four fylld med vaniljglass och skogsbärssorbet toppad med hallonmaräng.

– En helt växtbaserad meny passar väl för Children’s climate prize. Hela galan firar innovation och nytänkande inom hållbarhet och en grön meny är en del av det. Alla är inte vegetarianer eller veganer, men alla vet inte heller att du kan laga en fantastisk galamiddag helt fri från kött. Att berätta om menyn och maten som serveras visar att innovativa som gör världen lite bättre kan börja var som helst – som exempelvis i köket, säger Jonas Persson från Children’s climate prize till Syre.