Efter tolv års utredning beslutade nyligen regeringen att Jehovas vittnen ska få rätt till statsbidrag. Nu protesterar en grupp tidigare medlemmar och kallar beslutet ”högst problematiskt”.
2007 ansökte Jehovas vittnen om att få ta del av statligt stöd enligt lagen om stöd till trossamfund. Ansökan fick avslag av regeringen. Ärendet har sedan dess i flera omgångar varit uppe i Högsta förvaltningsdomstolen, och varje gång har samfundet fått rätt.
Ovilja till blodtransfusion
En av de frågor som hamnat i fokus är Jehovas vittnens ovilja att ta emot blodtransfusion. Regeringen har hänvisat till att motståndet riskerar minderåriga barns liv och hälsa. Men Högsta förvaltningsdomstolen slog i sitt utlåtande 2017 fast att frågan inte behövde vara avgörande. Bidrag är möjligt om samfundet väljer att inte uppmana sina medlemmar att inte godta att samhället i vissa fall ingriper till förmån för barnen. Eller med andra ord, att passivt acceptera att sjukvården griper in i livshotande situationer, rapporterar tidningen Dagen.
Så i ett beslut den 24 oktober har regeringen beviljat organisationen rätt till bidrag.
Uppmanar regeringen
Men i en debattartikel i Svenska Dagbladet protesterar nu 67 tidigare medlemmar. De hävdar, utifrån egen erfarenhet, att vittnena inte alls uppfyller de krav som förvaltningsdomstolen ställer upp. Bland annat pekar de på att organisationen hyllar föräldrar vars barn avlidit för att föräldrarna nekat dem att ta emot blod.
”Vi fick lära oss att vår trosuppfattning och hängivenhet till Gud var viktigare än allt annat, till och med våra liv”, skriver de i artikeln och uppmanar regeringen att ompröva beslutet att ge Jehovas Vittnen statsbidrag.