Energi · Mat med Jenny

Nu kan även veganer njuta av smakerna från havet

Veganska alternativ till lax är en del av det nystartade företaget Oh vegans sortiment.

Lax, tonfisk, räkor och kalamari. Det är djur som många lägger på tallriken. Men nu har återförsäljaren Oh vegan skapat helt växtbaserade alternativ, som går att testa på flera restauranger i Stockholm.

Tapioka, potatis, vete, soja och tång är några av de ingredienser som Oh vegans produkter är baserade på. Medelst dessa har tillverkaren lyckats skapa veganska alternativ för den som saknar smaken av till exempel lax och räkor.

– Vi vill inte att människor ska känna sig utanför bara för att de väljer att inte konsumera animaliska produkter. Efterfrågan på dessa produkter är stor. Behovet finns och vi arbetar för att tillgodose detta. Våra produkter liknar animaliska produkter så de även kan bidra till att fler äter veganskt, säger Oh vegans vd Shadlee Ismail.

Började med pokékedja

Oh vegans team består av sju personer med olika bakgrunder. Några av dem har jobbat i den ideella sektorn och några har lång erfarenhet från restaurangbranschen. Företaget etablerades 2019 och är ett dotterbolag till Oh poké – en restaurangkedja som finns på fyra platser i Stockholmsområdet. Det är här som produkterna främst återfinns.

Ytterligare två restauranger är i startgroparna och planen är nu att nå ut till fler aktörer med Oh vegans produkter och i förlängningen även ut till konsument.

– Den veganska marknaden växer kraftigt. Intresset är stort och det har vi märkt från bland annat våra Oh poké-restauranger. Vi började därför leta alternativ och kom i kontakt med Vegan finest food i Holland. Tanken var att sälja det först i våra restauranger, men vi kände snabbt att efterfrågan var mycket större. För att göra en lång historia kort blev vi deras återförsäljare i Skandinavien och därmed startades Oh vegan AB, berättar Shadlee Ismail.

Tillverkas i Taiwan

Nederländska Vegan finest food importerar produkterna från Taiwan, men produktionen kommer flyttas, enligt Oh vegan.

– Produktionen görs för närvarande i Taiwan på grund av att infrastrukturen redan finns där. Vi arbetar för att få en mer hållbar logistik. Produktionen kommer att flyttas till Europa inom en snar framtid. Det möjliggör en kortare transporttid och framför allt en mer hållbar transport för våra kunder, säger Shadlee Ismail.