Radar · Morgonkollen

KD:s riksting drar i gång

Partiordförande Ebba Busch Thor förra gången det var riksting, i Uppsala 2017.

Kristdemokraterna inleder i dag sitt högsta beslutande organ, rikstinget i Umeå. Migration, tiggeri och höghastighetståg kan bli heta frågor. Under tre dagar ska ombuden behandla 290 motioner och två propositioner från partistyrelsen.

KD-ledaren Ebba Busch Thor hoppas att rikstinget ska ge bilden av KD som det ”riktiga välfärdspartiet” som utmanar Socialdemokraterna om till exempel vården och äldreomsorgen.

Men de hetaste debatterna kan komma att handla om helt andra frågor.

Kritik mot förslag

KD vill minska Sveriges asylmottagande kraftigt, men samtidigt värna de som mest behöver skydd.

I partistyrelsens proposition om integrationspolitiken föreslås att försörjningskrav ska gälla för alla flyktingar som vill ta hit sin familj, utom föräldrar som vill ha hit sina minderåriga barn.

Det innebär att ensamkommande unga under 18 år som fått stanna i Sverige och vill ha hit sina föräldrar omfattas av försörjningskravet. Ett syfte med det förslaget är att föräldrar inte ska skicka iväg sina barn ensamma på en farlig resa till Sverige, för att senare komma efter som anhöriginvandrare.

Flera tunga KD-namn säger i en debattartikel i DN nej till förslaget. De menar att desperata föräldrar kommer att skicka iväg sina barn ändå, men att förslaget gör det svårt för dem att senare återförenas i Sverige. ”Det är för oss främmande att Kristdemokraterna skulle företräda en politik som medvetet skiljer små barn från sina föräldrar”, skriver artikelförfattarna.

Permanenta tillstånd?

Kritik kommer även mot att KD förespråkar att tillfälliga uppehållstillstånd på tre år ska vara huvudregel för de som har asylskäl.

Det har varit KD:s linje sedan 2014, men på rikstinget finns en motion om att gå tillbaka till permanenta uppehållstillstånd. Motionen stöds av flera distrikt, men avslås av andra.

Busch Thor räknar med att partistyrelsens linje i migrations- och integrationspolitiken vinner.

– Jag upplever att vi har en väldigt väl förankrad linje, säger hon.

Tiggerifrågan kan också väcka debatt på rikstinget. Det finns flera motioner både för och emot ett nationellt tiggeriförbud. Partistyrelsen tycker att kommunerna har tillräckliga möjligheter att hantera tiggeriet genom den lokala ordningsstadgan.

Snabbtåg het fråga

En annan potentiellt het fråga på rikstinget är vad partiet ska tycka om höghastighetståg.

– Där kan det bli kanske lite mer jämnt tror jag, men det får vi se efter debatten, säger Busch Thor.

Hon tror att stödet för höghastighetståg beror en hel del på var man bor i landet. Partistyrelsen bytte nyligen fot och är numera mot att satsa ett par hundra miljarder på höghastighetståg.

I våras öppnade Busch Thor och partistyrelsen för att kunna förhandla med Sverigedemokraterna i olika enskilda frågor. KD-ledaren räknar inte med någon kritik på rikstinget mot det beslutet.

– Jag upplever att det fallit väldigt väl ut, säger Busch Thor.

Hon tror att en borgerlig regering med M och KD är möjlig efter nästa val.

– Sedan är det upp till de andra borgerliga partierna, L och C, vad de väljer att göra efter nästa val och vilken statsminister SD är beredd att stötta, säger Busch Thor.

Hon vill inte ha med SD i en koalitionsregering. Hon vill inte heller ha ett organiserat budgetsamarbete med SD.

Däremot uppger Busch Thor att hon inte stänger dörren för att förhandla vissa delar av en statsbudget med SD.

KD-ledaren inleder rikstinget i dag med att hålla sitt öppningstal.