Radar · Politik

Hbtq-fientlig organisation i protest mot Sveriges Oscarsbidrag

Huvudrollsinnehavarna i And then we danced.

I dag fredag har Sveriges Oscarsbidrag And then we danced som utspelar sig i Georgien premiär i landet. Filmens kärlekshistoria har fått organisationen Georgiens march att uppmana till protester mot vad de kallar ”homosexuell propaganda”.

I ett land som håller hårt på könsroller och heder  bär den traditionella dansen nationens skäl, som inte får förändras. Filmen And then we danced skildrar vad som händer när dansarna Merab och Irakli inte klarar att hålla sig inom danskompaniets ramar för män, och är en historia som har tagit filmen till Cannes, och kammat in Sveriges nominering Oscarsgalan.

Inför den georgiska premiären idag har den nationalkonservativa och hbtq-fientliga organisationen Georgiens marsch uttryckt att de vill stoppa filmen från att nå landets biografer. De uppmanar sina medlemmar att stoppa biobesökare i färd att se filmen, som organisationens ledare i ett uttalande har kallat ”homosexuell propaganda”. 

– Jag tycker det är jättetrist att människor som köpt biljetter ska behöva vara modiga och kanske bli trakasserade för att gå och se en film. Det här bevisar bara att man måste stå upp mot de mörka krafterna och att den här filmen är viktig, säger regissören Levan Akin till DN. 

Svenska Filminstitutet (SFI) har bidragit ekonomiskt till filmen med 3,75 miljoner kronor, och vd Anna Serner fördömer Georgiens marchs handlande, enligt SVT.

– Det är med avsky vi på Svenska Filminstitutet tar del av informationen att gayfientliga grupper vill stoppa premiären av And then we danced – som Filminstitutet gett stöd till – på fredag i Georgiens huvudstad Tblisi”, säger hon i ett pressmeddelande.