Fiskefartyg världen över tappar varje år 640 000 ton fiskenät, enligt en ny rapport från Greenpeace.
En sensommardag 2018 upptäckte mexikanska fiskare 300 döda sköldpaddor som fastnat i ett förlorat fiskenät som flöt längs med delstaten Oaxacas kust.
Ett exempel som lyfts i miljöorganisationen Greenpeace senaste rapport om spöknät, det vill säga förlorade fiskenät som fortsätter att döda, år efter år.
Enligt en studie som Greenpeace citerar handlar det om 6 procent av alla fiskenät som förloras på det ena eller det andra sättet. Näten utgör i dag 10 procent av det marina plastskräpet och kan på intensivt fiskade sträckor utgöra upp till 85 procent av plastskräpet, vilket får allvarliga följder för det marina livet, skriver Greenpeace i rapporten.
Sköldpaddor, fisk, valar, hajar och sjöfåglar hör till offren, som ofta går en långsam och plågsam död till mötes.
Del av kampanj för internationellt havsavtal
Rapporten GHOST GEAR: THE ABANDONED FISHING NETS HAUNTING OUR OCEANS släpptes i onsdags och är en del av Greenpeace kampanj för att få till ett starkt internationellt avtal för skydd av marin biologisk mångfald på internationellt vatten, det så kallat BBNJ-avtalet.
Den fjärde förhandlingsrundan är planerad till 2020 och Greenpeace har tidigare liknat det vid ett Parisavtal för havet. Miljöorganisationen arbetar för att förhandlingarna ska resultera i ett starkt avtal som ska göra det möjligt att etablera marina naturreservat på 30 procent av havsytan på internationellt vatten, något de menar skulle bidra till att hotade marina arter kan börja återhämta sig. Ett påstående de har stöd för, även bland forskare.
– Det har vetenskapligt stöd och är inget som är taget ur luften, utan något som man anser behövs för att resurserna ska kunna utnyttjas hållbart. Därmed inte sagt att de andra 70 procenten ska kunna användas helt fritt, har forskaren Thomas Dahlgren från Göteborgs universitet tidigare sagt till Syre.