Radar · Djurrätt

Får fastnar och kläms i transportband på slakteri

Nytt smygfilmat material från organisationen Animal Equality visar missförhållanden på ett slakteri i Wales.

Panikslagna får fastnar i transportbandet som ska ta dem till slaktrummet. I djurrättsorganisationen Animal equalitys smygtagna film ser man hur slakteriarbetare lägger livlösa kroppar ovanpå de levande djuren – allt medan en livsmedelskontrollant tittar på.

Smygfilmat material visar missförhållanden på ett slakteri i Wales. När Animal Equality filmade, i juli och augusti, var slakteriet redan under utredning för djurplågeri.

Filmerna visar bland annat hur får fastnar i transportbandet som ska ta dem till rummet där de ska slaktas. Flera får fastnar med huvudet när de åker igenom springan i botten av bandet. Då stoppas rullbandet och arbetare kommer in för att slakta fåren på plats. De blodiga scenerna bevittnas av de andra fåren.

I ett annat klipp läggs ett dött får, som fått huvudet avskuret, ovanpå de levande som kippar efter luft under den tunga vikten.

På plats på slakteriet, när materialet filmades, fanns en livsmedelsinspektör, som inte tycks ha försökt göra någonting för att stoppa missförhållandena.

Ett får som har fastnat i rullbandet som ska ta djuren till slaktrummet
Ett får som har fastnat i rullbandet som ska ta djuren till slaktrummet. Foto: Animal Equality UK

Lång utredningstid

Animal Equality släpper återkommande filmmaterial från djurindustrier och slakterier. Organisationen finns i dag över hela världen, men startade i Spanien 2006.

– Dessa försvarslösa djur behandlas som varor, placerade på ett transportband som ska ta dem till sin död. Slakterier är i sin natur oförlåtliga platser och denna systematiska försummelse – förvärrad av dåligt utformad utrustning – orsakar ännu mer lidande för dessa skräckslagna lamm och får, säger Abigail Penny på Animal Equality UK i ett pressmeddelande.

När FSA, Storbritanniens livsmedelsverk såg bilderna gick de ut med att det smygfilmade materialet ska läggas in i den utredning som redan pågår mot samma slakteri. Det beräknas ta flera månader innan den är färdig.