Radar · Politik

Dödliga tårgasgranater avfyras rakt in i folkmassor i Irak

Tårgas i Bagdad under fredagen.

På fem dagar dödades fem irakiska demonstranter av säkerhetsstyrkornas nya tårgasgranater i Bagdad. Granaterna är ämnade för strid och används inte för att skingra demonstranterna utan för att döda, varnar Amnesty international. Dödsfallen har sedan tårgasgranaterna började användas den 25 oktober ökat.

Protesterna i Irak har intensifierats under hösten. Missnöjet har länge pyrt bland landets medborgare. 2018 var det stora protester i Basra, i södra Irak. Ofta blossar protesterna upp under sommarmånaderna – när regeringens oförmåga att se till att olika samhällsfunktioner som el och tillgång på vatten får det att koka över.

Demonstranterna kräver inte bara en ledares eller ett partis avgång. De vill se stora reformer av det politiska systemet som sedan Saddam Hussien störtades och USA invaderade 2003 har styrt landet. Enligt demonstranterna har systemet svikit dem. Arbetslösheten är hög, unga människor ser ingen framtid och fattigdomen är utbredd.

"Granater för militärt bruk"

Demonstrationerna har varit blodiga. Hundratals har dödats och flera tusentals har skadats. Nu varnar Amnesty international för att en ny slags tårgasgranater används. Inte för att skingra protestanterna, utan för att döda. Fem personer ska ha dödats av granaterna på fem dagar, enligt Amnesty.

—Alla bevis pekar på att irakiska säkerhetsstyrkor använder granater för militärt bruk mot demonstranter i Bagdad. Det verkar som att de siktar mot huvudet eller kroppen på nära håll. Det har fått förödande konsekvenser. I flera fall har det gått hål på offrens skallar. Det har gett fasansfulla skador och dödat människor, eftersom granaterna har bäddats in i deras huvuden, säger Lynn Maalouf, chef för Amnesty internationals researchteam för Mellanöstern.

Iraks premiärminister Adel Abdel Mahdi, som tillträdde hösten, lovade då ett slut på korruption och stora, växande, samhällsklyftor. Men hans löften har visat sig vara tomma. Istället för att kämpa mot den styrande eliten har han fortsatt samarbeta med den.

De som försvarar det politiska systemet har inte skytt några medel för att få stopp på demonstrationerna. Protesterna blir för dem ett existentiellt hot, skriver forskaren och Irakkännaren Renad Mansour i en artikel på BBC.

Utkräva ansvar

Amnesty International har intervjuat nio ögonvittnen som berättar om kravallpolisens och säkerhetsstyrkornas övergrepp. De berättar om hur kravallpolisen mellan den 25 och 29 oktober använde tårgasgranater på Tahrirtorget i Bagdad. Fram till den 25 oktober använde polisen tårgaspatroner som kastas för hand mot demonstranterna, men därefter ska de enligt Amnesty har övergått till att avfyra tårgasgranater.

Demonstranterna kallar granaterna för ”rökare” och upp till tio stycken har avfyras på en gång, rakt in i folksamlingar. En kvinnlig demonstrant säger att hon tidigare råkat ut för tårgas, men att ”rökarna” som nu används är annorlunda. Hon beskriver att det kändes som att bröstet gick sönder när hon inhalerade röken från tårgasgranaten.

—Sedan den 25 oktober har kravallpoliserna oupphörligt avfyrat tårgas och “rökare” rakt in i folkmassan, oavsett om de provocerats eller inte. Det sker utan uppehåll och helt slumpmässigt. De använder dem inte för att bryta upp folkmassan, de använder dem för att döda. Alla dödsfallen i Bagdad orsakas av de här granaterna som går in i demonstranternas kroppar. De tänker inte på att det finns familjer och barn i folkmassorna, säger en annan demonstrant till Amnesty.

Orsakar enorm skada

Amnesty har kunnat bekräfta att de tårgasgranater som används är ämnade för strid och militära offensiver. Bilder på skador har gjort att de kunnat fastställa vilken typ av granater som används: serbiska 40 mm M99, som tillverkas av Balkan Novotech, och 40 mm LV CS-granater, sannolikt tillverkade av det bulgariska företaget Arsenal. De serbiska och bulgariska tårgasgranaterna är fem till tio gånger så tunga, 220 till 250 gram, som vanliga polisiära tårgaspatroner.

—Eftersom både polisiära och militära granater avfyras med en liknande utgångshastighet färdas de genom luften i samma fart. Det innebär att granaterna som väger 10 gånger så mycket ger 10 gånger högre kraft när de träffar en demonstrant. Det är därför de orsakar så fruktansvärda skador, säger Brian Castner, Senior Crisis Adviser on Arms and Military Operations på Amnesty International.

Så allvarliga och många skador orsakade av tårgasgranater har aldrig tidigare observerats tidigare. Skadorna visar att granaterna avfyrats rakt mot demonstranterna.

Den irakiska polismakten måste omedelbart sluta använda tårgasgranaterna och en oberoende utredning måste tillsättas, menar Lynn Maalouf, Amnestychef i regionen.