Radar · Nyheter

Autism hos flickor upptäcks sent

Autism har en egen världsdag.

Pojkar med autism får i regel sin diagnos mycket tidigare i livet än flickor. Det visar en ny undersökning från Autism- och Aspergerförbundet. ”För att kunna delta i samhället på samma villkor som andra är det otroligt viktigt att alla barn med autism så tidigt som möjligt får rätt utformat stöd av exempelvis specialpedagoger”, säger förbundets ordförande Ulla Adolfsson i ett pressmeddelande.

Bara 17 procent av flickorna har fått sin autismdiagnos före fem års ålder. När det gäller pojkar är andelen nästan dubbelt så stor. Det visar Autism- och Aspergerförbundets nya undersökning. Och den här skillnaden håller i sig upp i åren. När barnen är 11 år gamla har bara 44 procent av flickorna fått sin diagnos, jämfört med 72 procent av pojkarna.

I dag är det möjligt att ställa diagnos redan vid två års ålder. Här är det viktigt att till exempel förskolepersonal får kunskap så att de tidigt kan se tecken på autism hos små barn. En avhandling från Karolinska institutet visar att när förskolepersonal får handledning kring autism utvecklas 30 procent av barnen med autism på ett positivt sätt.

Tecken som kan vara autism – missas ofta hos flickor:

Flickan har ett avvikande kroppsspråk, till exempel hälsar hon inte eller ger inget svarsleende tillbaka i dialog. Hon kan även ha annorlunda mimik, gester och satsmelodi.

Flickan är ofta ensam, leker bredvid andra barn snarare än med andra barn.

Flickan har problem i matsituationen. Det kan handla om selektivt ätande, som att bara äta en viss sorts mat eller mat av en särskild färg. Flickan är rutinbunden i var och hur hon äter.

Hit kan personal på skolor och förskolor vända sig

SPSM, Specialpedagogiska skolmyndigheten, kan ge både råd och konkret handledning, från organisationsnivå till enskilda individer. Dessutom håller Utbildningscenter Autism kurser.

Fakta: Autism och asbergers

Autism- och Aspergerförbundets autism-enkät:

Går ut till personer med autism och till deras närstående
Totalt har 2 633 personer svarat – medlemmar i Autism- och Aspergerförbundet

16 procent, 421 personer, har själva en autismdiagnos
Enkäten genomfördes 4 – 19 mars 2019
Frågor som ställdes i enkäten:

Vid vilken ålder fick du din autismdiagnos?
Vid vilken ålder fick den person du stöttar sin autismdiagnos?