Radar · Nyheter

Provborrning inleds i Skåne

Jakten på de metaller som behövs vid batteritillverkning pågår nu.

Nu inleds provborrningar efter grundämnet vanadin i Skåne – men inte på Österlen, där det finns en stark opinion mot gruvplanerna, utan i Lyby utanför Hörby.
Vi håller på att sätta upp utrustningen och börjar troligen i eftermiddag, säger Alex Walker från företaget Scandivanadium.

Totalt handlar det om fem borrkärnor från fem olika platser som ska plockas upp för analys.
Hålen kommer att bli mellan 60 och 120 meter djupa och ska fyllas med cement när provborrningen avslutats.

Kommunen har gett klartecken

Företaget vill göra liknande provborrningar på Österlen, men där har motståndet varit större, dels från markägare och lokalpolitiker, dels från proteströrelsen VetoNu.
Hörby kommun har gett klartecken till provborrning i Lyby, liksom markägarna.

– Enligt lag kan vi inte förhindra att berggrunden undersöks och sedan är det positivt att få kunskap om geologin i Sverige, så vi tycker att det ska bli spännande att se vad man kommer fram till, säger Otto Millbourn, en av markägarna, till TT.

"Är positiv"

Huruvida han också skulle vara positiv till en gruva i området är däremot för tidigt att säga, menar han, för det beror på placering och utformning av gruvan. Men generellt är han positiv vill vanadinbrytning i Sverige.

– Den här mineralen är en batterimineral som tas upp under tveksamma former i andra länder. Själv använder jag mobiltelefon och det är klart att vi måste ha batterimineraler, säger Otto Millbourn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV