Radar · Nyheter

Klimatkrisen får fjällbäckar att torka ut

Att dricka vatten i fjällbäckar har hittills tagits för en självklarhet - men klimatkrisen riskerar att förändra det.

Sommaren 2018 var både extremt varm och torr och det fick stora och farliga konsekvenser. Fjällbäckar torkade oväntat ut och att hitta drickbart vatten i fjällen i framtiden kommer inte längre vara en självklarhet.

På fjällstationen i Abisko forskar man på hur polarmiljön påverkas av klimatkrisen, rapporterar Ekot. Kieth Larsson är projektledare och menar att förra årets extrema torka förvånade honom: han upptäckte att flera fjällbäckar, som annars är vattenfyllda, hade torkat ut. Något han fann chockerande.

– Våra vädermönster kommer bli mycket mindre stabila och de extrema väderhändelserna kommer både att bli fler och vara längre, säger han till Ekot.

Det kan komma att försvåra vistelser på kalfjället. Vandrare som tidigare varit vana vid att bara ta med sig en kopp och dricka det rena vattnet de hittade längs vägen kommer behöva bära med sig vatten. Den globala upphettningen gör också att det blir svårare att vistas i fjällen som blir allt varmare.

– Vissa har fått vända, man har inte hittat vatten som annars har funnit i bäckar och små rännilar, säger fjällguiden Ethel Åberg till Ekot.