Radar · Morgonkollen

Oppositionen segrare i Kosovo

Albin Kurti, partiledare för Vetevendosje, som fick flest röster i valet i Kosovo, anländer till sitt partis valvaka.

Det blir maktskifte i Kosovo. Efter söndagens val får landets två oppositionspartier, Vetevendosje och LDK, försöka enas i en koalition. Regerande PDK, som styrt landet i en koalitionsregering, får 21 procent.

Kosovos två oppositionspartier, Vetevendosje och LDK, får omkring 25 procent vardera av rösterna i parlamentsvalet, uppger valkommissionen när 90 procent av rösterna är räknade.

Utan egen majoritet för något parti får vänsternationalistiska Vetevendosje och center-högerpartiet LDK försöka enas. De har inte mycket gemensamt, men ledarna för båda partierna har signalerat att de vill försöka samarbeta.
– Som premiärminister i Kosovo räcker jag ut en hand till samarbete för att kröna förändringen, säger Vetevendosjes partiledare Albin Kurti, med hälsning till LDK.

Det partiets ledare, Vjosa Osmani, säger i en kommentar att hon vill att partierna sätter sig ner för att prata om en framtida koalition.

"Vi vann inte"

President Hashim Thacis PDK, som har varit vid makten sedan 2007 och sedan förra valet styrt landet i en koalitionsregering, får 21 procent och har erkänt sig besegrat.
– Vi vann inte. Vi accepterar folkets dom och PDK är nu i oppositionsställning, sade partiledaren Kadri Veseli tidigt på måndagen.

Parlamentsvalet utlystes i augusti efter att premiärminister Ramush Haradinaj hade kallats till förhör av en specialdomstol i Haag om sin roll under Kosovokriget i slutet av 1990-talet. Haradinaj var en av befälhavarna för gerillan UCK och medan många landsmän ser honom som krigshjälte anklagas han av Serbien för krigsbrott.

Serbien huvudfråga

Huvudfrågan för en ny regering blir dialogen med Serbien. Relationen mellan de båda länderna är bottenfrusen och en EU-ledd dialog har legat på is i över ett år. Totalt bor det omkring 120 000 serber i landet, huvudsakligen i norra Kosovo, som är starkt lojala mot Belgrad.

Den serbiska minoriteten har tio garanterade platser i parlamentet, nästan samtliga ser ut att gå till Belgradvänliga Srpska Lista.