Intro

Hej och välkomna till Syre den 7 oktober!

Idag kan du läsa om Extinction rebellions stora demonstrationer som har startat, både i Berlin där Syre och på plats, men också på många andra platser. Flera stora demonstrationer väntas på många platser de kommande dagarna, eller veckorna. 

I Berlin är flera svenska aktivister på plats för att stå upp för klimatet och kommande massutrotning. ”Jag känner att det är en skyldighet att vara här. Det känns helt otroligt att vara på plats och jag blir jätteinspirerad av alla unga och gamla som är här och kämpar för klimatet. Jag bestämde mig för att åka hit först i förra veckan, men har varit aktiv inom klimatkampen i ungefär två år”, säger 25-åriga Marla Zavala till Syre i Berlin. Under dagen har aktivisterna blockerat viktiga turistaktioner och blockerat framfarten för trafik. I Amsterdam och i London har aktivister gripits i samband med aktionerna, minst 21 personer uppges ha frihetsberövats i London.

I helgen var det också val i Portugal – ett av få, för att inte säga det enda – EU-landet som inte sett en högerpopulistisk våg ännu. Istället gick parti som står upp för miljö- och djurrättsfrågor framåt, Människor, djur och natur (PAN) och det gröna och nya partiet Livre. Högerpartiet CDU backade samtidigt kraftigt. Kvar i regeringsställning blir det socialistiska partiet Partido socialista med nuvarande premiärminister Antonio Costa som partiledare.

Ni kan även läsa om spelet mellan USA och Turkiet om Syrien, hur Spanien hårdnar mot migranter, om resebolag och sidor som slutar marknadsföra delfinarier och om Norges nya tag mot missbrukare.

Trevlig läsning!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV