Radar · Djurrätt

Djurrättsparti ökar kraftigt i det portugisiska valet

En kvinna lägger sin röst i det portugiska parlamentsvalet den 6 oktober 2019.

Efter söndagens val i Portugal står socialdemokraterna som den stora vinnaren – men också två gröna partier, djurrättspartiet Människor, djur och natur (PAN) och ett helt nytt parti, Livre.

I fyra år har Portugal styrts av det socialdemokratiska partiet Partido socialista i en lös sammanslutning med två vänsterpartier, Bloco Esquerda och Partido Comunista Portugues (PCP), som är allierat med det lilla gröna partiet Os verdes.

En sammanslutning som av oppositionen kallats för en mackapär – men som mot allas förväntningar hållit hela förra mandatperioden.

Den politiska stabiliteten tros vara en av förklaringarna till att Partido socialista blev största parti i nattens val och växer från 32,31 procent till 36,65. Sammanslutningen har också fått igenom flera populära reformer, så som höjd minimilön och höjda pensioner. Själva har de hävdat att det stimulerat ekonomin medan oppositionen hävdat att satsningarna möjliggjorts av högerpartiernas reformer under krisåren 2011 till 2015.

Djurrättsparti mer än fördubblas

Två andra vinnare i valet är Djurrättspartiet Partiet för människor, djur och natur (PAN), som vuxit från 1,39 procent till 3,28 procent och får fyra ledamöter i parlamentet samt Livre, som får en ledamot i parlamentet. Två partier med uttalad grön prägel som nu kan få inflytande, då kommunisterna minskat kraftigt och vänsterpartiet Bloco Esquerda stagnerat.

Förutom att driva djurrättsfrågor så som ett stopp för all tjurfäktning driver PAN också på för en radikal miljöpolitik.
 
Bland annat har de uppmanat den sittande regeringen att utfärda ett formellt klimatnödläge och dekarbonisera landets ekonomi.

Premiärministern Antonio Costa har inför valet sagt sig vara positiv till att inleda ett samarbete med PAN. Men nattens resultatet ger inte partiet den vågmästarroll som vissa opinionsundersökningar tidigare pekat på. Tillsammans med partido socialista når partiet 40 procent av rösterna. För att få majoritet i det proportionella valsystemet, skulle det krävas 42 procent av rösterna.

Men partiet spås ändå få ett ökat inflytande, enligt portugisiska analytiker.

Högern backar kraftigt

Högerpartiet CDU backar kraftigt och landar på 6,46 procent. Inte heller partiets tidigare allianspartner, mittenhögerpartiet PSD, gör något bra val och får 27,9 procent. Men även om de traditionella högerpartierna gör ett historiskt dåligt val, sällar sig Portugal nu till flertalet andra europeiska länder och får ett högerextremt parti i parlamentet.

Partiet kallar sig Chega, och får en parlamentsledamot, i ett parlament som helt domineras av mittenpartier och partier på vänsterkanten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV