Radar · Politik

Libanesiska studenter skolkar för att kräva en framtid

Prostesterna fortsätter runt om i Libanon.

För tredje veckan i rad protesterar Libanon mot makteliten och för en lösning på den ekonomiska krisen. Statliga institutioner är måltavlor när studenter lämnar skolor och universitet för att protestera.

 Vad är meningen med att studera, när det inte finns någon framtid? Det undrar de många studenter som skolkat från skolor och universitet de senaste dagarna.
 
– Vi är på gatorna för att se till att vi får en bättre framtid, för de flesta av oss går ut skolan utan arbetstillfällen och tvingas lämna landet, berättar 16-åriga Raseel från Sidon för Al Jazeera.
 
Nu, när protesterna är inne på sin tredje vecka har demonstranterna riktat in sig på statliga institutioner. Enligt Raseel planerar studenterna att stanna på gatorna tills de är försäkrade om att deras pengar inte blir stulna och förrän det finns en plan för att få de förstöra ekosystemen i landet att återhämta sig.

– Vi kan återuppta vår utbildning senare, för vad är poängen med den om det inte finns någon framtid, inga jobb och vi måste sitta hemma, säger hon.
 
Tidigare under protesterna blockerades vägar och gator – ett sätt att kommentera att ingenting ändå fungerar i landet. Bristande framkomlighet blev en symbol för ett dåligt fungerande system. En student som deltagit i protesterna i Beirut säger att de gett honom nytt hopp. Innan protesterna startade tänkte han dagligen på att lämna landet.

Vill se oberoende övergångsregering

När premiärminister Hariri i förra veckan avgick efter nära två veckors protester fanns det ingen överenskommelse på plats. Både presidenten och shiamuslimska Hezbollah hade motsatt sig regeringens avgång och Hariris beslut trotsade därmed detta. Flera analytiker menar att det kan komplicera bildandet av en ny regering, skriver Al Jazeera.

Regeringen är fortfarande kvar i en slags vaktmästarposition. Det har upprört demonstranterna som vill se en övergångsregering av oberoende experter. Dessa ska lotsa Libanon ur den ekonomiska krisen och se till att elektricitet, vatten och andra grundläggande samhällsfunktioner börjar fungera igen.

Demonstranter i Beirut har till exempel blockerat ingången till det statliga elföretaget Electricite du Liban, en institution som är en symbol för statens oförmåga att förse landet med elektricitet dygnet runt. Elavbrott på flera timmar hör till vardagen i landet.

President Aoun har ännu inte sagt när arbetet med en övergångsregering eller att tillsätta en ny premiärminister ska påbörjas, vilket av många demonstranter anses signalera att det är ”business as usual”.

Iran-stödda Hezbollah, som är rädda att förlora sin unika särställning, är fortsatt negativa till politiska reformer och ett slut på det sekteristiska systemet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV