Radar · Arbetskritik

Lediga fredagar gav effektivare arbete

Under augusti i år gav Microsoft i Japan sina medarbetare ledigt på fredagar.

Ledig på fredagar med full lön. Låter det som en dröm? På Microsofts kontor i Japan slapp medarbetarna jobba på fredagar under augusti. Resultatet: 40 procents förbättrade resultat.

I Japan finns ett eget ord för att arbeta sig till döds: karoshi. Att många japaner måste jobba brutalt långa arbetsveckor har belysts internationellt genom åren.

Ett av de kändaste fallen är Matsuri Takashasi. Hon arbetade för reklamjätten Dentsu, med 47 00 anställda i 140 länder. Takahasi, som bara blev 24 år, tog livet av sig på juldagen 2015. Japanska myndigheter kom fram till att hon hade tvingats till 105 timmars övertid den månaden.

Det här blev startskottet till en del lagändringar och att företag i Japan tvingades att se över sin osunda övertidskultur.

Sommarens försök hos Microsoft föll väl ut. Över 90 procent av Microsofts 2 280 anställda uppskattade arbetstidsförkortningen. De anställda kände sig gladare och tog ut 25 procent mindre ledighet. I jämförelse med samma period 2018 ökade dessutom säljresultatet med 40 procent.

Bland knepen bakom den positiva förändringen fanns att förkorta mötena till max 30 minuter – och svara mindre på mejl. Istället uppmuntrades medarbetarna att använda en chatapp vid intern kommunikation. 

Företaget tjänade även in på övergripande kostnader, som elförbrukning.

Microsoft i Japan vill fortsätta på den inslagna vägen och utföra ytterligare experiment senare i år, för att kunna förbättra balansen mellan arbete och privatliv. It-jätten uppmanar även andra företag i Japan att följa deras exempel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV