Radar · Miljö

Klimatexpert om rekordmånaden: ”En varningsklocka”

Bild från EU:s jordövervakningsprogram Copernicus för oktober.

”Vi har hela tiden sagt att läget är allvarligt, det här förstärker den bilden”, säger Erik Engström, klimatexpert på SMHI, om att oktober blev den varmaste oktobermånaden sedan EU:s jordövervakningsprogram startade 1981.

Syre kunde igår berätta om en radda klimatrekord de senaste åren. Inte bara visade sig oktober 2019 vara den varmaste oktober sedan EU:s mätningar började. Oktober är också den oktobermånad som haft högst andel koldioxid i atmosfären sedan mätningarna började på forskningsstationen Mauna Loa på Hawaii, enligt den data amerikanska National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) löpande tar fram.

Därtill har de senaste tre åren varit de varmaste EU uppmätt och andelen koldioxid i atmosfären accelererat kraftigt de senaste fyra åren, enligt NOAA.

Polerna värst drabbade

Uppvärmningen sker inte jämt över planeten. Störst temperaturökningar sker ju närmare Antarktis och Arktis en kommer. Också det dåliga nyheter för klimatet, då det innebär att isarna smälter i snabbare takt.

– Snö och is reflekterar mer solenergi, när det försvinner ger det positiv återkoppling. En annan effekt är att havet värmer upp atmosfären när den barläggs, då havet är varmare än luften. Så det är två positiva återkopplingar, säger Erik Engström gruppchef för Information och statistik på SMHI.

Positivt i det här sammanhanget är alltså inte positivt för mänskligheten, då en positiv återkoppling inom klimatvetenskap innebär ökad uppvärmning. Men det finns en x-faktor. Med mer barlagd havsyta avdunstar mer vatten vilket ger ökad molnbildning. Hur det påverkar klimatet – hör till det mest svårförutsägbara och komplexa inom klimatvetenskapen, berättar Erik Engström.

– Det kan ge både positiva och negativa återkopplingar, säger han.

Snabbare uppvärmning än väntat

Men även om det fortfarande finns osäkerheter i klimatberäkningarna, blir de ständigt bättre. SMHI:s forskningscentra Rossby Centre har efter flera års utveckling nu kört de första beräkningarna med den senaste versionen av den globala klimatmodellen EC-Earth. Resultaten pekar mot en snabbare uppvärmning av planeten än vad som tidigare varit känt. Det tillsammans med de senaste tidens klimatrekord är oroväckande, tycker Erik Engström.

– Vi får ta det som en varningsklocka, det gör det ännu viktigare att snabbt göra åtgärder, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV