Radar · Nyheter

Jurister marscherar för att stötta demonstranter

Svartklädda advokater visar sitt stöd för Hongkongs prodemokratiska proteströrelse.

Hundratals tysta, svartklädda advokater marscherar längs Hongkongs gator för att visa sitt stöd för de demonstranter som kräver minskat kinesiskt inflytande i regionen.

Juristerna går från Hongkongs högsta domstol till regionens justitiedepartement, i en marsch som enligt bedömare visar på den prodemokratiska proteströrelsens breda stöd.

Gatuprotester mot bland annat hårdnat kinesiskt styre har pågått av och till i flera månader i Hongkong. Så sent som på tisdagen sköt polis tårgas mot demonstranter i stadsdelen Sham Shui Po. Under en presskonferens samma dag riktade Peking skarpa reprimander mot vad man kallar Hongkongs ”kriminella demonstranter”: De som leker med elden kommer att förgöras, varnade Kina.

De nu pågående protesterna startade den 31 mars och syftade då till att stoppa ett lagförslag som tillåter utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina. Demonstranterna lyckades få Hongkongs regering att lägga förslaget på hyllan, men protesterna fortsatte om omvandlades till krav kring ökad demokrati. De senaste veckorna har våldet mellan demonstranter och polis tilltagit.

Protesterna i Hongkong innebär områdets värsta kris sedan överlämningen från Storbritannien 1997, säger Zhang Xiaoming, en av de högst uppsatta kinesiska politikerna hittills som uttalat sig i frågan. Zhang leder den kinesiska regimens myndighet med ansvar för Hongkong och Macau. Han uttalade sig under ett forum i Shenzhen, närmaste storstad mittemot Hongkong på fastlandssidan i Kina.

Fakta: Hongkong

Hongkong är en särskild administrativ region (SAR) i Kina och har ett separat rättssystem.
Vid överlämnandet från Storbritannien till Kina 1997 slogs Hongkongs oberoende fast i principen ”ett land, två system”. Principen innebär att Hongkong – och även närliggande Macao, som tidigare var portugisiskt – är delvis självstyrande med bland annat större press- och yttrandefrihet.
Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.