Radar · Nyheter

IPCC: Matproduktionen måste bli mer vegetabilisk

Markanvändningen måste förändras enligt IPCC.

I en läckt rapport från Förenta nationernas klimatpanel (IPCC) framgår att det inte räcker att släcka utsläppen av koldioxid från transport och energi. Utan en övergång till en mer vegetabilisk kost är klimatmålen utom räckhåll.

Det är The Guardian som rapporterar om den läckta rapporten. Mänskligheten exploaterar nu 72 procent av planetens isfria yta för att föda, klä och upprätthålla den mänskliga befolkningen. Jordbruk, skogsbruk och andra användningsformer av mark släpper ut en fjärdedel av alla växthusgaser. 

Därutöver kommer hälften av alla utsläpp av metan, en av de farligaste växthusgaserna, från boskap och risfält, enligt den läckta rapport som The Guardian läst. 

Ökad erosion
Den kraftiga befolkningstillväxt som skett det senaste århundrandet, där planeten gått från 1,9 miljarder människor till 7,7 miljarder, har också ökat jorderosionen och reducerat det organiska materialet i marken. 

Problem som spås förvärras i takt med klimatförändringarnas följder, så som fler översvämningar och perioder av torka.

En av de åtgärder som IPCC föreslår är ett skifte i hur marken används och mot en vegetarisk och vegansk diet, samtidigt som andelen mat som slängs måste minska drastiskt. 

”Konsumtionen av en hälsosam och hållbar diet, så som korn, baljväxter, nötter, sädesslag och grönsaker… innebär en stor möjlighet för att minska växthusgaserna, konstaterar rapporten, konstaterar rapporten enligt The Guardian.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV