Radar · Nyheter

Invasion av Rojava rycker närmre

Uncredited/AP/TTDen kurdisk-arabiska rebellalliansen SDF hissar en flagga i en stad i norra Syrien sedan de intagit den från terrorrörelsen IS.

Ända sedan Turkiet invaderade provinsen Afrin i norra Syrien har invånarna i de kurdiskkontrollerade områdena levt under hotet av en ny invasion. I ett tal i söndags lovade Turkiets president Recep Erdogan att anfalla inom kort.

Sedan tidigt i måndags ska det pågå samtal mellan de båda NATO-länderna USA och Turkiet, där de förra ska försöka hejda en planerad invasionen av Rojava, det område i norra Syrien som kontrolleras av de kurdiska styrkorna YPG och YPJ. Styrkorna har utgjort huvuddelen av styrkan SDF, som är USA:s närmsta bundsförvant i kampen mot IS. Samtidigt som Turkiet ser YPG och YPJ som likställda med den terrorstämplade kommunistiska gerillan PKK, som landet legat i fejd med ända sedan 1980-talet.

– Turkiet har rätt att eliminera alla hot mot dess nationella säkerhet, sa Erdogan under ett tv-sänt tal i söndags, rapporterar Radio France.

– Om gud vill kommer vi att snart fortsätta den process som vi påbörjat.

USA motsätter sig planerna
Men än så länge ska Turkiet inte ha fått något grönt ljus från USA.

– Vi skulle betrakta alla unilaterala aktioner från dem som oacceptabla, sa USA:s försvarsminister Mark Esper under en resa till Tokyo, rapporterar Al-Jazeera.

– Så det vi försöker göra är att utarbeta något som möter deras oro.

Turkiet vill har en buffertszon i norra Syrien. Men än så länge har ingen överenskommelse kunnat nås. Under tisdagen ska Erdogan under ett tal till turkiska diplomater sagt ”att torka ut terroristträsket är vår högsta prioritet” och ”vi hoppas att USA agerar som en sann allierad”, rapporterar al-monitor.com.

Aktionsdag utlyst
Efter att Turkiet invaderade och tog kontroll av området väster om Eufrat, Afrin, startade administrationen i Rojava en global kampanj mot en ny invasion. Som en del av den kampanjen hålls den 6-7 september en internationell aktionsdag mot de företag som säljer vapen till Turkiet, däribland svenska SAAB.

Rojava

Området Rojava är en de facto autonom region i norra Syrien som gränsar till Turkiet, Irak och syriska områden. Den kurddominerade regionen har fått starkt stöd av vänstergrupper runtom i världen, bland annat för sin direktdemokrati och politik för att skapa jämställdhet. Så här skriver Svenska rojavagrupperna om hur systemet fungerar: Varje kvarter samlas i råd och beslutar i frågor som berör dem istället för att beslut kommer från stadsdelsråd, stadsråd eller kontonråd som istället har en mer samordnande funktion. Råden består av minst 40% kvinnor och minst 40% män, betydande poster delas jämt mellan kvinnor och män. Eftersom kvartersråden  är den slutgiltigt bestämmande faktorn i systemet, som kallas demokratisk konfederalism , inkluderas den breda populationen i de politiska besluten.
Källa: Svenska Rojavagrupperna