Radar · Miljö

Tusentals väntas visa sitt stöd för Amazonas

Protester mot skövlingen av Amazonas har skett runtom i världen de senaste veckorna.

En manifestation för ursprungsbefolkningens rättigheter i Amazonas ser ut att kunna samla tusentals demonstranter i Stockholm under lördagen. ”Vi vill bevara och skydda Amazonas genom att stödja deras kamp”, säger Alex Brekke, från organisationen Amazon Watch Sverige.

Någon dag efter att organisationen Amazon Watch aviserat sin manifestation hamnade Amazonas regnskog i världens blickfång.

Invånarna i mångmiljonstaden Sao Paulo kände lukten av brandrök från de eldsvådor som härjade tusentals kilometer ifrån storstaden.

Brasiliens nytillträdda presidenten Jair Bolsonaro har sedan dess fått stå till svars för att ha eldat på bränderna i Amazonas genom sina uttalanden och genom att dra ned på miljömyndigheternas anslag.

"Inte bara Bolsonaros fel"

Men Alex Brekke på Amazon Watch vänder sig mot att rikta all kritik mot den ökande avskogningen och bränderna mot Jair Bolsonaro.

– Det är bara en värre variant, det har alltid varit ett steg fram och två steg bak. Nu är det sju steg bak. Men om han slutar kommer vi fortfarande behöva kämpa mot samma problem.

Enligt Amazon Watch ligger lösningen i att tillerkänna ursprungsbefolkningens rättigheter över skogen.

– De är vid fronten och förlorar de kontrollen, då börjar skövlingen, säger Alex Brekke.

Över 2000 personer har meddelat via sociala medier att de tänker delta i demonstrationen och 10 000 att de är intresserade.

– Så vi tror att det blir runt 3000, säger Alex Brekke.

Demonstrationen äger rum på Odenplan klockan 12.