Radar · Miljö

Stora demonstrationer väntas mot fossilgasterminal

Christopher Basaldú som kommer från den amerikanska ursprungsbefolkningen Esto’k Gna har rest till Göteborg för att prata om sina erfarenheter av en pågående kampanj mot planerna på tre fossilgasterminaler i Brownsville, Texas.

I dag startar tre dagar av protestaktioner mot Swedegas fossilgasterminal i Göteborg. ”Om vi inte stoppar de fossila bränslena leder det till klimatförändringar och så småningom en katastrof”, säger Christopher Basaldú, en av de tillresta aktivisterna.

Tält har monterats i Färjenäsparken och en scen slagits upp. Lägret kommer bli utgångspunkten för de aktioner som väntas samla flera hundra deltagare som alla vill få regeringen att ge nobben till planerna på en utbyggnad av naturgasterminalen i Skarvikshamnen.

– Det pågår jättestora satsningar på fossilgas i Europa och Sverige samtidigt som vi står inför den här klimatutmaningen, det är orimligt, säger Sigrid Magnusdotter, talesperson för aktionen Folk mot fossilgas.

Frågan om företaget Swedgas ska få ansluta sin terminal till det nationella stamnätet för naturgas är nu uppe för debatt i riksdagen och regeringen väntas fatta beslut i höst. Får företaget klartecken skulle det möjliggöra ökad import av flytande naturgas.

Ett fossilt bränsle som visserligen bidrar till mindre utsläpp av koldioxid än olja men vars produktion å andra sidan innebär ett större utsläpp av metan – en gas som har än värre klimatpåverkan.

Ökad efterfrågan

Efterfrågan på naturgas väntas växa då sjötrafiken har börjat fasa ut olja på grund av höga partikelutsläpp. Swedegas som äger naturgasterminalen poängterar att deras mål är att med tiden byta ut naturgasen mot biogas.

”Det fossila behöver och ska fasas ut, och Swedegas arbetar aktivt på olika sätt för att både produktion och efterfrågan på biogas ska öka. Det är till biogas vi vill använda vår infrastruktur. Vi har bland annat tagit initiativ till en nationell biogasstrategi som nu ligger på biogasmarkandsutredarens bord. På tre år har andelen biogas i vårt nät gått från i princip 0 procent till över 20 procent”, skriver företaget i ett mejl till tidningen Syre Göteborg.

Ett problem är att biogas inte finns i tillräckliga mängder, enligt Henrik Thunman professor vid Energiteknik på Chalmers som intervjuats av Sveriges radio.

– Visserligen kan man säga att det går att gå från naturgas till biogas som är exakt samma produkt, men att få fram biogas i de mängderna som behövs är det ingen som riktigt kan visa, säger han.

Aktivist från Texas på plats

Samtidigt satsar flera länder nu på naturgas, däribland USA. Christopher Basaldú som kommer från den amerikanska ursprungsbefolkningen Esto’k Gna har rest till Göteborg för att prata om sina erfarenheter av en pågående kampanj mot planerna på tre fossilgasterminaler vid floden Rio Grandes mynning i Brownsville, Texas.

– De som försöker få igenom det här projektet vill gräva upp våra anfäders kvarlevor, säger han.

Christopher Basaldú understryker att projektet inte bara för med sig att mer växthusgaser kan pumpas upp i atmosfären, utan att det också innebär ingrepp i miljön i det område där ursprungsbefolkningens anfäder ligger begravda.

– Vårt folk har redan upplevt ett folkmord, det här är som ett andra folkmord, säger han.

Syre: Finns det någon direkt koppling till importterminalen i Göteborg?

– Projekten har inte fått något tillstånd ännu så där finns inga kontrakt färdiga till terminaler i Europa. Men med handelskriget med Kina innebär det en möjlighet för terminalerna i Europa.

Syre: Om du skulle få chans att säga något till politikerna i Sverige, vad skulle du säga då?

– Jag skulle säga att om Sverige vill leda i frågor som rör grön ekonomi och mänskliga rättigheter kan ni inte tillåta import av fossilgas, inte minst av fossilgas från USA.