Radar · Miljö

Frankrike överger planerna på fjärde generationens kärnkraft

Fjärde generationens reaktor skulle ha tagit plats i kärnkraftverket i Marcoule i södra Frankrike men nu stoppas alltså planerna.

Reaktorprojektet Astrid läggs nu ner rapporterar franska medier. Ett hårt slag för kärnkraftsindustrin eftersom dessa fjärde generationens reaktorer anses vara svaret på några av branschens svåraste utmaningar.

Målet är att utnyttja kärnbränslet mycket mer effektivt och förkorta tiden det behöver slutförvaras. Det stora hoppet för fjärde generationens reaktorer var projektet Astrid, som lanserades 2006 och tidvis sysselsatte 500 personer. Men nu meddelar alltså atomenergikommissionen att det inte blir någon fortsättning förrän tidigast 2050.

Satsningen drevs av Frankrike, EU och Storbritannien och var tänkt att leda till en reaktor i samma storlek som en Barsebäcksreaktor, skriver Naturskyddsföreningen i sin tidning Sveriges natur. Den skulle ha byggts i Marcoule i södra Frankrike, som sedan 1950-talet är centrum för fransk kärnkrafts- och kärnvapenutveckling.

Fjärde generationens teknik har prövats under lång tid, och mött problem vad gäller säkerhet, drift och ekonomi i stort sett överallt. I till exempel Ryssland, Kina, Indien och USA finns fortfarande ett intresse.

Astrid-projektet har kostat många miljarder kronor och enligt tidningen Le Monde är skälen till nedläggningen att det är dyrt men framför allt att det saknas politiskt stöd från den nuvarande regeringen som istället vill skapa en grön image och gynna förnybara energikällor.

I franska medier frågar man sig nu vad som ska hända med de 480 000 ton använt bränsle, uran och plutonium, som tidigare betraktats som ”värdefullt material” men som nu sannolikt ska stämplas som avfall.

SYRE