Radar · Politik

Delade känslor efter Mugabes död

Ex-president Robert Mugabe under ett tal i Harare 2012.

Zimbabwes tidigare president Robert Mugabe har avlidit efter en tids sjukdom, 95 år gammal. Ledaren som i början av sitt styre hyllades som hjälte sågs med åren alltmer som despot.

Mugabe styrde landet från att det blev självständigt 1980 till i november 2017, då han efter nästan fyra decennier vid makten tvingades bort av militären. Han hade då sagt att han skulle regera fram till döden, men gav till slut efter för militären, folket och sitt eget parti.

Mugabe avled i Singapore, där han har fått vård den senaste tiden, uppger en källa för Reuters.

Mugabes efterträdare Emmerson Mnangagwa kommenterar dödsfallet på Twitter:

”Det är med stor sorg som jag meddelar Zimbabwes grundares, den förre presidenten Robert Mugabes, bortgång. Mugabe var en frihetsikon, en panafrikanist, som ägnade sitt liv åt sitt folks frigörelse och självbestämmande. Hans bidrag till vårt lands och kontinents historia kommer aldrig att glömmas. Må hans själ vila i evig frid”.

Robert Mugabe arbetade hårt för att hans fru, Grace Mugabe, skulle ta över ledarskapet
Robert Mugabe arbetade hårt för att hans fru, Grace Mugabe, skulle ta över ledarskapet. Arkivbild. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi

Anklagad för brott

En anledning till att militären tvingade bort Mugabe 2017 sades ha varit missnöje med att ledaren ville se sin fru Grace Mugabe som sin efterträdare.

Mugabe föddes den 21 februari 1924 och var ledare för Zanu (Zimbabwes afrikanska nationella union) under frihetskampen i dåvarande Rhodesia. Han har setts som ansvarig för etnisk rensning i Matabeleland under 1980-talet och har anklagats för bland annat brott mot mänskliga rättigheter och valfusk.

Förra sommaren gick landet till val för första gången sedan han avgått. Då lade han sin röst i en vallokal i huvudstaden Harare tillsammans med sin fru Grace, men gav inga kommentarer.

Han hade tidigare sagt att han inte skulle rösta på sin efterträdare och före detta partibroder Emmerson Mnangagwa.

Jag kan inte rösta på mina plågoandar, sade den då 94-årige expresidenten.
”Frihetsikon”

Nelson Chamisa, ledare för Zimbabwes största oppositionsparti, twittrar sina kondoleanser.

”Trots att jag och vårt parti MDC och det zimbabwiska folket har haft stora politiska meningsskiljaktigheter med den nu avlidne förre presidenten under hans tid på posten, och inte varit överens, värdesätter vi hans bidrag som han gjort under sitt liv som landets grundande president”.

Var en väldigt progressiv man

Den oppositionelle senatorn och tidigare zimbabwiske ministern David Coltart nämner på twitter att exledaren bland annat befriat den före detta brittiska kolonin från vitt minoritetsstyre.

”Jag har läst flera tweets om att Robert Mugabes död är slutet på en era. Jag håller inte med. Tyvärr lever de negativa delarna av hans arv – våld, bristande respekt för rättssäkerheten, korruption och maktmissbruk – fortfarande i den nya regim som tvingade bort honom i kuppen 2017”.

Han poängterar dock att det finns många bra zimbabwier som kommer att vara uppriktigt ledsna över dödsfallet.

Landets vice informationsminister Energy Mutodi säger till BBC att Mugabe gjorde mycket bra för landets folk och för hela Afrika:

– Jag vill tro att Robert Mugabe var en väldigt progressiv man. Vad som än hände och hur vi än beskriver det kan vi inte ignorera att denna man är en frihets- och krigshjälte, han är en statsman, en internationell statsman, säger han.
– Det här är ett sorgligt ögonblick för Zimbabwe och för Afrika och hela världen. Han var en ikon, han var Zimbabwes grundare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV