Radar · Integritet

Sociala reformer – och grövre förtryck i Saudiarabien

Sedan ett par år får kvinnor ta körkort i Saudiarabien.

Sociala reformer som genomförts i Saudiarabien har förbättrat situationen för många som bor i landet – men de har åtföljts av allt strängare förtryck från myndigheterna. Det konstaterar organisationen Human rights watch (HRW) i en ny rapport.

– Mohammed bin Salman har utvecklat underhållningsbranschen och har tillåtit kvinnor att köra bil och resa, men myndigheterna har också låst in många av landets ledande reformivrare och aktivister, säger Michael Page från HRW i ett pressmeddelande.

Rapporten bygger bland annat på intervjuer med saudiska aktivister och dissidenter och dokument från myndigheter och domstolar. Bakom den lyxiga fasaden och de nyvunna rättigheterna för kvinnor döljer sig en betydligt grymmare verklighet. En där ingenting tillåts komma i vägen för tronpretendenten Mohammed bin Salman.

Myndigheterna i Saudiarabien har sedan några år genomfört vågor av arresteringar av intellektuella, akademiker, religiösa ledare och människorättsaktivister åtföljda av förtal av de arresterade. Att arrestera oliktänkande är inget nytt i Saudiarabien men de senaste åren har antalet som låses in ökat dramatiskt och metoderna för förtrycket har snabbt blivit grövre, menar HRW.