Radar · Miljö

Panta take-away-lådan på prov

Är engångsmuggen snart ett minne blott? Nu testas flergångsförpackningar med pantsystem på fem kaféer och restauranger i Sverige.

Skulle du lämna matlådan och kaffemuggen för återanvändning om det var möjligt? För första gången i Sverige ska ett antal kaféer och lunchrestauranger testa pantsystem för take-awayförpackningar.

Att köpa med lunch eller kaffe i stället för att äta och dricka på plats är en växande trend. Varje år använder vi i Sverige mellan en halv och en miljard engångsmuggar, och i EU beräknas engångsförpackningar stå för hela 43 procent av nedskräpningen.

Ett försök att råda bot på skräp och ökad resursförbrukning görs nu på fem kaféer och restauranger på KTH och Söderhallarna i Stockholm, vid SLU samt Göteborgs universitet och vid Avenyn. Kunderna ska få panta förpackningarna, som diskas och återanvänds på inköpsstället. 

– Det ger goda möjligheter att testa och utvärdera systemet och få fram bra rekommendationer på området, säger Åsa Stenmarck, projektledare och resursexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet, som genomför testet. 

Pantsystem för återanvändning av take away-matsbehållare finns idag bland annat på universitetscampus i USA, och har testats i mindre skala i Sverige, till exempel på Kulturkalaset i Göteborg.

– Deras uppfattning är att det funkade bra. Det blev inte så mycket svinn, utan folk lämnade tillbaka sina muggar, sa Åsa Stenmarck till Syre Stockholm i augusti, angående Göteborgsförsöket. 

Om en flergångsmugg av bambu används över 15 gånger blir klimatpåverkan mindre än från en engångsmugg i plastbelagd papp,  enligt en livscykelanalys från Håll Sverige rent.

Intresset för att panta flergångsförpackningar är stort, bland såväl kunder som näringsidkare, enligt en undersökning som IVL tidigare har genomfört. 

– Många kunder efterfrågar ett hållbarhetstänk och vill göra rätt, så det känns bra att vi tittar vidare på det här. Det som är viktigt är att säkerställa att pantsystemet verkligen bidrar till att minska de negativa miljöeffekterna från engångsanvändningen. Diskning och transporter får inte minska miljönyttan i alltför hög grad, säger Åsa Stenmarck.

Om de fem fallstudierna faller väl ut är planen att skala upp pantsystemen till fler matställen. 

Läs om en förstudie till fallstudien här: Minska take away-skräp möjligt – Stockholmsförsök visar hur (artikel i Syre Stockholm från augusti 2019).