Radar · Migration

Flygplansaktivist fälls av tingsrätten – igen

Aktivist Elin Ersson fälls av Göteborgs tingsrätt för andra gången.

Aktivist Elin Ersson fälls av Göteborgs tingsrätt för andra gången. Hon döms för brott mot Luftfartslagen efter att ha hindrat ett flygplan på Landvetters flygplats från att lyfta, för att stoppa en utvisning till Afghanistan.

Rättegången har fått tas om sedan en nämndeman vid den första rättegången flera månader före rättegången kallade den misstänkta för ”brottsling” på nätet.

Tingsrätten anser även denna gång att det är bevisat att befälhavaren beslutat att passagerarna skulle sitta på sina platser då det var dags för avgång. Men när Elin Ersson ändå valde att inte sätta sig anser tingsrätten att hon gjort sig skyldig till brott. Straffet blir 60 dagböter, vilket för henne motsvarar 4 200 kronor.

Pojken som Elin Ersson ville hjälpa med sin aktion visade sig inte finnas med på planet. Den utvisning som skulle genomföras med det aktuella planet gällde istället en medelålders man som avtjänat ett fängelsestraff.

Både pojken och mannen utvisades senare. Kriminalvården beräknade att händelsen på Landvetter orsakade en merkostnad på omkring 240 000 kronor.