Energi · Bak

Det hände då …

Tre musikaliska giganter – sångerskan Alice Babs, dirigenten Eric Ericsson och Duke Ellington – hade konsert i Gustav Vasakyrkan i Stockholm för 50 år sedan, 1969.

För 50 år sedan, 1969, uppträdde Duke Ellington tillsammans med Alice Babs i Gustav Vasakyrkan i Stockholm. Flera svenska musiker deltog i konserten, liksom dansare och radiokören under ledning av Eric Ericsson. Musiktillställningen filmades och sändes senare i tv.

För 80 år sedan, 1939, utförde nazisterna en aktion mot akademiker i Polen. 183 professorer och medarbetare vid läroinstitutioner kallades till en föreläsning om ockupationsmaktens planer för undervisningen i landet. I stället greps de högutbildade och sändes till koncentrationsläger. 

För 175 år sedan, 1844, fastställdes officiellt Dominikanska republikens flagga, i samband med att landet uppnådde självständighet. Den symboliserade frihetskampen genom det vita korset som stod för vad folket fått offra, de blå fälten som uttryckte frihet och de röda som gestaltade eld och blod.