Radar · Integritet

Zalandoanställda betygsätter varandra: ”Liknar Stasis metoder”

Den tyska klädjätten Zalando har hamnat i nytt blåsväder.

Den tyska e-handelsjätten Zalando har hamnat i nytt blåsväder.  På företagets huvudkontor i Berlin uppmanas anställda att betygsätta varandra. Det hävdar forskare från det respekterade Humboldtuniversitetet i en ny rapport, där man jämför systemet med det som den östtyska säkerhetstjänsten Stasi hade i det forna DDR.

Det stormar kring Zalando för tillfället. I förra vecka skrev Aftonbladet om hur anställda på företagets lager utanför Stockholm larmar om ”fängelselika” förhållanden där anställda hotas av chefer, smygfilmas och övervakas. Nu kommer nya larm om företaget, denna gång från tyska forskare

Det låter som ur ett avsnitt av succéserien Black Mirror.  Anställda som övervakar varandra och delar ut betyg i ett internt system kallat Zonar,  men det är verklighet på  Zalando, Europas största nätbutik för mode, där svenska Kinnevik är storägare och Cristina Stenbeck styrelseordförande.

Sascha-Christopher Geschke vid Humboldtuniversitetet i Berlin har tillsammans med en kollega gjort studien. Till Sveriges Radios Ekot säger han att företagets betygsystem skapar en ständig misstro, stress och press bland företagets anställda.

– Betygsystemet fungerar ungefär som produktrecensioner på internet, fast här är det kollegor som sätter stjärnor på varandra. Det innebär att kontrollen är överallt. Du vet aldrig om någon betygsätter det du säger eller gör just nu,  säger han, till Ekot.

Wallraffade på Zalando

För sex år sedan wallraffade journalisten Caro Lobig  på ett av Zalandos lager och hon är inte förvånad av den nya rapporten.

”Att  Zalando har använt detta program under en lång tid, med vilket anställda systematiskt har betygsatt varandra, vilket har bestämt de anställdas löner och om de ska befodras eller ej, förvånar mig inte alls”, skriver hon i ett inlägg på den sociala plattformen Xing.

Caro Lobig känner igen mönstret från sin egen tid på företaget.

”Jag  upplevde en arbetskultur som kännetecknades av misstro, ständig övervakning och prestationspress”, skriver hon.

Zalando  har valt att besvara kritiken i ett pressmeddelande, i vilken man skriver att studien inte är representativ då den, enligt företaget, enbart genomförts på 0,2 procent av Zalandos 14 000 anställda.

”Dataskydd och säkerställande av våra anställdas och kunders förtroende är högsta prioritet hos oss. Vi följer lagen när vi samlar in samlar eller använder uppgifter om personer”, skriver man.

Enligt Sveriges Radio kräver nu politiker från både höger och vänster, fackförbund samt staden Berlins skyddsombud att företaget upphör med betygssystemet under tiden som det utreds om det är lagligt, ett krav som har tillbakavisats av Zalando.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV