Radar · Nyheter

Sverige rasar i social rättvisa

12,3 procent av barn i Sverige lever i risk för fattigdom.

Bland 41 länder i EU och OECD har Sverige haft den allra sämsta utvecklingen vad gäller social rättvisa under de senaste tio åren. Det visar en ny rapport från tyska Bertelsmann-stiftelsen.

Fler fattiga barn, hög arbetslöshet och svag integrering av unga, lågutbildade och utlänningar på arbetsmarknaden. Det är exempel på hur Sverige har försämrats i social rättvisa under de senaste tio åren, redovisade i den tyska stiftelsen Bertelsmanns index över 41 rika länder i EU och OECD.

Sverige är på väg att förlora sin historiskt ledande roll i fråga om social rättvisa, och kan knappast kalla sig egalitärt och inkluderande längre, konstateras i rapporten.

Sedan 2008 har den andel av befolkningen som lever i risk för fattigdom i Sverige ökat från 7,2 till 9,5 procent, och för barn från 7,9 till 12,3 procent. Bertelsmann-stiftelsen beskriver utvecklingen som ”slående”. Att befinna sig i risk för fattigdom betyder att man att lever i ett hushåll med en disponibel inkomst som understiger 60 procent av medianinkomsten i landet.

När det gäller integreringen av utlänningar på arbetsmarknaden rankas Sverige sist av alla 41 länder.

Utvecklingen till trots är Sverige fortfarande i genomsnitt bland de mest rättvisa länderna i jämförelsen, på femte plats efter övriga nordiska länder. I botten ligger Rumänien och Bulgarien.