Energi · Mat med Jenny

Sanna Bråding vill bygga broar med ny vegansk kokbok

Skådespelaren Sanna Bråding vill laga mat som är snabb och näringsrik och som barnen tycker om.

Hon är skådespelare, känd från produktioner som Tre kronor och Ett hål i mitt hjärta, och programledare för bland annat Sommartoppen och Idol. Sanna Bråding har nu kompletterat sitt cv med en vegansk kokbok, rätt och slätt kallad Veganboken.

Boken, som släpptes i går på Ordfront förlag, består av ett 50-tal recept på allt från veganska varianter av barndomsklassiker och husmanskost till kongolesisk okragryta med fufu och vietnamesisk glasnudelsallad.

Boken har Sanna Bråding tänkt på länge och hon har känt att det behövs en lättillgänglig och enkel guide för alla som är nyfikna på växtbaserad mat.

– Den är även en ”go to” för den mer inbitne veganen. En bok som har både en massa färgglad mat som är snabb, enkel, god och näringsrik. Och dessutom all basic fakta som kan behövas. Vegan och barn, näringslära, tillskott, ett hållbart tänk och en kortare del om varför vegan, berättar hon.

Fyller boken ett tomrum i kokboksdjungeln eller ser du den som ett komplement?

– Jag tycker absolut att Veganboken fyller ett tomrum. Det här är den boken som jag hade velat ha hemma när jag själv var ny på vegankost. En bok med allt du behöver veta om vegankost på ett enkelt sätt och dessutom full av massa härliga recept, säger Sanna Bråding.

Veganboken innehåller ett 50-tal recept samt fakta och tips till både nybörjare och gammal veganräv
Veganboken innehåller ett 50-tal recept samt fakta och tips till både nybörjare och gammal veganräv. Foto: Ordfront förlag

Med Veganboken vill hon vara en del av den bro som hon tycker behövs i en värld som lätt blir polariserad mellan dem som äter kött och dem som äter veganskt.

– Den växtbaserade världen ska vara öppen för alla, även om du endast väljer att äta vego en dag i veckan. Jag vill visa att det går att leva som jag, ensamstående med två små barn, och ändå kunna laga god och näringsrik mat som alla äter. Recepten är ofta snabba, enkla och smakrika. Precis så som jag tycker att mat ska vara, säger Sanna Bråding.

Det finns ju så många receptbloggar numera. Varför är det viktigt att få hålla en bok i sin hand?

– Att ha en bok att bläddra i, göra markeringar och anteckningar i och kunna ha med sig i köket trots stänk och varma pannor är ändå något speciellt anser jag. Och dessutom en perfekt julklapp eller present att slå in och ge bort.

Positiva effekter på planeten

Sanna Bråding har även före boksläppet profilerat sig i veganvärlden genom att vara konferencier på Djurens rätts mässa Vegovision, även om det inte från början var ett medvetet val att bli en förebild. Bland annat har hennes följare i sociala medier pushat och peppat henne i den riktningen.

– Varför inte dela med sig av det som du är bra på och hjälpa till att sprida kunskap och förhoppningsvis inspiration vidare? Jag mår ju så himla bra på denna mat och är även medveten om vilka positiva effekter den har på våra djur och vår planet. Och jag har märkt hur många som hungrar efter mer kunskap i just detta ämne. Så varför inte?

Om du får önska fritt: Vad skulle du helst vilja se på matfronten under veganåret 2020?

– Jag skulle definitivt vilja se mer veganmat i skolor, förskolor och inom vården. Det vore fantastiskt. Att Sverige satsar på att utbilda skolkockar och storkök överlag till att förstå fördelarna med växtbaserad mat och lära sig laga riktigt go och näringsrik sådan, säger Sanna Bråding.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV