Radar · Miljö

”Gretaaktivister” ökar trycket på klimatmöte

Klimataktivisten Greta Thunberg klev av båten i Lissabon i tisdags.

Greta Thunbergs rörelse har fått miljoner människor att sätta press på politiker och beslutsfattare. Men hur stort inflytande har klimataktivisterna på förhandlingarna vid toppmötet i Madrid?

Tiotusentals väntas demonstrera och ställa krav på förändring vid klimattoppmötet i Madrid. I täten går den svenska klimataktivisten Greta Thunberg.

På mötet i den spanska huvudstaden kommer tunga politiker och ministrar från nästan 200 länder att bland annat diskutera hur Parisavtalet ska omsättas i verkligheten. Men påverkas förhandlingarna av protesterna? Ja, enligt Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie.

– Det är många som åberopar ungdomsrörelsen och Greta specifikt. Mitt arbete underlättas av den kraft som finns i ungdomsrörelsen. Vi kan hänvisa till den kraften och påtala att det finns förväntningar på att vi ska ta ambitiösa beslut, säger han.

Enligt honom finns det en stor medvetenhet om ungdomsrörelsens engagemang bland beslutsfattarna.

– För vår del handlar det om att vi vill se att det engagemanget också omsätts i de beslut som vi kommer att ta vid det här mötet och framöver, säger Mattias Frumerie.

Skapat förutsättningar

Men det är svårt att avgöra hur stor påverkan den globala klimatrörelsen, som vuxit sig allt större de senaste åren, har på beslutsfattandet. Det säger Joost de Moor, forskare i statsvetenskap vid Stockholms universitet, som studerat proteströrelser inom miljöområdet.

– Vi vet att proteströrelser kan påverka folkopinionen. Lyckas de med det får de stort genomslag. Fridays for future har samlat brett stöd och haft en central roll i att sätta klimatet på mediers och allmänhetens agenda. Vi kan vara ganska säkra på att Fridays for future hjälpt till med att skapa förutsättningar som gör det lättare för politiker att agera och svårare att inte göra det, säger han.

Fokus på politiker

De senaste årtiondena har klimatrörelsens mål genomgått flera faser. Inför klimatmötet i Köpenhamn 2009 handlade det om att påverka politiker – men toppmötet levde inte upp till förväntningarna.

– Efter det såg vi att en stor del av klimatrörelsen inte längre tyckte att det kändes meningsfullt att försöka påverka politiker. I stället skiftade fokus mot mer direkta aktioner mot bränsleindustrin och mot vad man kan göra själv för att minska klimatförändringar. Det var särskilt tydligt vid mötet i Paris 2015, säger Joost de Moor.

"Gör ert jobb"

Med klimatrörelsen Fridays for futures framfart har fokuset skiftat tillbaka mot att påverka beslutsfattare.

– Det handlar både om att skapa ett tryck på politiker och om att samla ett brett stöd för klimatrörelsen. De har inte ett specifikt krav på politiker utan säger: Gör ert jobb, gör något för att stoppa den här krisen, säger Joost de Moor.

Även FN:s generalsekreterare António Guterres betonade tidigare i år vikten av att lyssna på de unga.

– Jag är entusiastisk över det ledarskap som den unga klimatrörelsen visar på, sade han vid FN:s klimattoppmöte i september.

Fakta: Klimattoppmötet i Madrid

Den 2–13 december pågår FN:s klimattoppmöte COP25 i Madrid, som hastigt tog över värdskapet när Santiago i Chile backade ur på grund av oroligheter i landet.
Runt 25 000 deltagare från nästan 200 länder deltar. Under första veckan är det främst tjänstemän som förhandlar. Andra veckan anländer ministrar och andra tunga politiker. Från Sverige deltar klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) och biståndsminister Peter Eriksson (MP).
Sverige förhandlar inte som enskilt land, utan genom EU.
Den formella dagordningen handlar mycket om hur Parisavtalet ska omsättas i praktiken. Regler för utsläppshandeln mellan länder ska beslutas och en översyn ska göras av hur skador och förluster till följd av klimatförändringarna hanteras.
Andra frågor som lyfts fram är havsfrågor och jämställdhet. Dessutom pågår mängder av möten utanför förhandlingsrummen där klimatorganisationer, näringsliv och forskare deltar.
Källor: Regeringen, COP25.