Radar · Nyheter

Libyen stänger tre flyktingfängelser

Delar av interneringslägret i Tajoura utanför Libyens huvudstad Tripoli i spillror efter att det nu stängda interneringslägret bombats.

Efter skarp kritik från FN har Libyen stängt tre anläggningar där flyktingar och migranter hållits inlåsta. Det rapporterar radiostationen Voice of America. 

Det var i början av juli som FN riktade skarp kritik mot Libyen, då tusentals migranter hölls under usla villkor i flyktinganläggningar runt om i landet. Knappt två veckor före det – hade över 50 personer dött i en flygattack mot en av anläggningarna. 

FN krävde att alla anläggningar skulle stängas och migranterna och flyktingarna släppas fria.

Oklart vad som hänt med de frisläppta
De tre flyktinganläggningarna som Libyen nu stängt ligger i Misrata, Khoms och Tajoura, enligt Voice of America. Ett besked som välkomnas av FN:s talesperson Andrej Mahecic som samtidigt påpekar att han inte vet vad som hänt med de boende i de nu stängda flyktingförläggningarna. 

– Vad vi vet finns där 19 flyktinganläggningar som myndigheterna driver med cirka 5000 flyktingar och migranter som hålls godtyckligt fångade, säger han till Voice of America och fortsätter: 

– Vi vill att alla flyktingar släpps från anläggningarna på ett ordnat sätt, vi står redo att erbjuda hjälp genom våra program, vilket innebär medicinsk, psykosocial och finansiell assistans.

FN har också kritiserat EU för att utforma en politik som medför att migranter som räddas till sjöss återvänder till Libyen. Ett land som enligt FN inte är säkert.

Libyen har plågats av ett blodigt inbördeskrig ända sedan landets diktator Muammar Gaddafi störtades och dödades 2011.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV