Radar · Nyheter

Illegal timmerexport avslöjad

En bild tagen förra året som visar ödelagd regnskog i Amazonas, skövlad av illegala guldgrävare.

Trots ett förbud mot export av rosenträd har 540 000 ton skickats från Ghana till Kina sedan 2012. Det är en av slutsatserna bakom en ny rapport från organisationen Environmental Investigation Agency.

Ghana har länge varit ett föregångsland när det gäller att ansluta sig till avtal som ska säkerställa att det timmer som exporteras är legalt. Landet är också på väg att få miljontals dollar av världsbanken för att de lyckats hejda utsläpp på grund av avskogning.

Utbredd korruption
Men en rapport från Environmental Investigation Agency pekar på att allt inte står rätt till i det västafrikanska landet. Enligt organisationen ska över 6 miljoner rosenträd exporterats till Kina sedan 2012, trots flera förbud. Orsaken är utbredd korruption, menar organisationen.

Falska CITES-intyg som visar på att exporten är legal ska ha utfärdats systematisk, skriver rapportförfattarna som pekar ut högt uppsatta tjänstemän.

”Illegal export av rosenträd har förödande följder på Ghanas skogar och de människor som lever av skogen, säger Lisa Handy, chef för Environmental Investigation Agency skogskampanj.

Media i Ghana har vid flera tillfällen larmat om den illegala exporten.

Borta inom tre år
En skogshuggare vid namn Asante intervjuades av tidningen Ghanabusinessnews i januari i år, han spådde då att rosenträdet skulle att vara borta inom tre år. På frågan var allt timmer tar vägen svarade han:

– Kina.

Även EU har importerat illegalt timmer
Men Kina är långt ifrån ensam om importera timmer från skogar som inte skulle ha fått huggas ned. I fjol larmade Greenpeace om att 9,775.376 kubikmeter illegalt timmer under ett och ett halvt år exporterats från Brasilien till bland annat Frankrike, Belgien och Nederländerna.

– Importörer förlitar sig på myndigheterna och kontrollsystemen, vilka i teorin fungerar utmärkt. Men historiskt har timmersektorn i delstaterna Pará och Mato Grosso haft höga andelar av illegalt huggen timmer, sa då en talesperson från Greenpeace Brasilien till tyska Deutche Welle.

Organisationen efterlyste då oberoende instanser som kunde säkerhetskälla att exporten skedde inom lagens råmärken.