Radar · Morgonkollen

Sharpiegate – vem ritade på Trumps karta?

Foto: Evan Vucci/AP/TTDonald Trump med den nu famösa kartan.

Donald Trump väcker frågetecken i USA efter att, helt felaktigt, flera gånger ha signalerat att jätteorkanen Dorian skulle drabba delstaten Alabama.

Det började i söndags, då USA:s president på Twitter varnade invånare i fem delstater, däribland Alabama, att de ”högst troligt kommer att drabbas (mycket) hårdare än väntat” av ”en av de största orkanerna någonsin”.

Efter bara 20 minuter svarade vädermyndigheten NWS att det inte var tal om några effekter för Alabama – delstaten ligger för långt österut. ”Vi upprepar, inga följder av Dorian kommer att märkas i Alabama”, underströk NWS på Twitter.

Men presidenten framhärdar. I en video som Vita huset publicerat visade han på onsdagen upp en karta med de ”första prognoserna” för ovädrets bana, och sade att man då trott att Dorian skulle fortsätta mot Mexikanska golfen.

Kartan, lånad från orkancentrat NHC:s webbplats den 29 augusti, är äkta, men med ett kuriöst tillägg; prognoskonen är förlängd från Florida och Georgia – med svart märkpenna, som det verkar – så att även Alabama omfattas.

Förra veckans prognoser spådde inte så långt framåt att det framgick om Alabama var i fara. Och sedan svängde Dorian av norrut, för att i stället för sydkusten nu drabba USA:s ostkust.
När Trump senare under onsdagen fick frågan om någon hade ritat på hans karta, blev svaret bara:
– Jag vet inte, jag vet inte.

Fadäsen snurrar nu världen runt på nätet under namnet Sharpiegate, efter ett känt pennmärke.