Radar · Nyheter

Ny lag hjälper extremister: ”Fritt fram för ytterlighetspublicister”

Nordiska motståndsrörelsen hemsida.

Ta bort publiceringen från sajten i efterhand och du slipper straff för hets mot folkgrupp – så länge publiceringen är minst ett år. Så ser konsekvenserna ut för den nya medielagstiftningen. Därmed slipper den nazistiska organisationen NMR undan med 151 brottsliga fall, rapporterar Expo.

Hets mot homosexuella. Hyllningar av Adolf Hitler. Allt detta har publicerats på Nordiska motståndsrörelsens hemsida.
Men enligt de nya medielagarna, som trädde i kraft den 1 januari, kan en publicist låta ligga kvar kränkande och rasistiska artiklar fram till att Justitiekanslern, JK, hotar med straffansvar.
Då har publicisten två veckor på sig att radera materialet från databasen. Två veckor av immunitet.
Mårten Schultz, professor i civilrätt på Stockholms universitet, har tidigare varnat för att det här skulle hända och kallar det för ett juridiskt hål.
– Det var precis så här man visste att det skulle bli med den här lagändringen, den skulle göra det fritt fram för ytterlighetspublicister, säger han till Expo.

"Spridande av terror"

Mårten Schultz varnade för scenariot redan i november i fjol, i samband med att regeringen skulle rösta om grundlagsreformen. I en artikel i Svenska Dagbladet vädjade han till riksdagsledamöterna: ”Det här öppnar upp för spridande av terror på internet utan möjlighet till ingripande av rättsväsendet”.

Samtliga ansvariga utgivare för Nordiska motståndsrörelsen har dömts för hets mot folkgrupp, uppger Expo – med undantag för den nuvarande utgivaren Markus Larsson. Han står dock åtalad för senare publiceringar, men undgår alltså åtal för en lång rad publiceringar eftersom de anses vara äldre än ett år.