Radar · Djurrätt

Kroppsarbetare behöver inte kött

Hårt kroppsjobb? Behöver du äta kött för att mäkta med? Nej, säger Livsmedelsverket.

Är pyttipanna med falukorv nödvändigt till lunch för att mäkta med ett tungt pass på byggarbetsplatsen? Livsmedelsverkets matexpert svar är tydligt: Nej, det fungerar lika bra med vegansk kost.

Plattsättare, timmerhuggare, sopåkare eller vårdarbetare med många tunga luft kräver mycket energipåfyllning. Men måste kosten innehålla köttprodukter för att klara en lång krävande dag?

Enligt Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, kan kroppsarbetare helt utesluta köttet från sin tallrik.

– Det är män som har mest att vinna på att äta mindre rött kött. Majoriteten av alla svenska män äter mer än 500 gram per vecka, vilket ökar risken för tjock- och ändtarmscancer, säger hon till Sekotidningen.

För den som anstränger sig fysiskt utöver det vanliga kan fylla på depåerna med extra nötsmör som pålägg.

Minskar risken för cancer

Dock, påpekar Åsa Brugård Konde, bör kvinnor som väljer bort rött kött vara mer vaksamma. Här finns risk för järnbrist på grund av blodförlusten vid menstruationen.
– Men risken minskar för att kvinnor att få tjock- och ändtarmscancer förstås. Det finns en stor grupp kvinnor, 42 procent närmare bestämt, som äter mer än 500 gram per vecka, säger hon.

500 gram överskrider hälsogränsen, enligt Livsmedelsverket.
– Om vi tar med klimat- och miljöaspekten skulle gränsen bli lägre.

För den som väljer att bli vegetarian eller helt slopa de animaliska produkterna bör tänka på att hitta en ersättning till köttet. Den vanligaste föreställningen är att vi går miste om proteinet, men människor som befinner sig i yrkesverksam ålder behöver inte nämnvärt bekymra sig om det.
– Det skulle vara om man man enbart lever på sötsaker. Bröd till exempel är en bra proteinkälla, säger Åse Brugård Konde.

Tips i mötet med baljväxter

Baljväxter smakar inte så mycket i sig, men är tacksamma att krydda med alla möjliga smaker, till exempel vitlök, örtkryddor, lime, ingefära, curry, spiskummin eller chili. Man kan göra allt från falafel, hummus, bönsallad och bönbiffar till kikärtspannkaka, linsbollar och böngrytor av baljväxter.
Det enklaste är att köpa ätfärdiga, konserverade bönor och kikärtor, men det är inte heller svårt att koka baljväxterna själv. Det blir betydligt billigare. Eftersom det tar lite tid kan det vara smart att koka mycket på en gång och frysa in.
Linser behöver inte blötläggas utan kokas som de är. Röda och gula linser är skalade och behöver därför bara koka ca 20 minuter. Gröna och svarta linser däremot, har oftast skal och behöver koka längre.
Baljväxter innehåller mycket näring, men även lektiner, som kan orsaka illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor. Lektinerna förstörs vid kokning, därför är det viktigt att följa anvisningarna på förpackningar och i recept när det gäller koktid och eventuell blötläggning av torkade baljväxter.
Källa: Livsmedelsverket