Radar · Nyheter

400 miljoner nummer läckte från Facebook

Telefonnummer från över 400 miljoner Facebook-användare listades öppet i onsdags.

Omkring 419 miljoner telefonnummer från användare av den sociala plattformen Facebook har listats på en öppen server, enligt amerikanska medier. Facebook bekräftar läckan, men påstår att den inte har gjort någon skada.

Enligt den amerikanska teknik- och nyhetssajten TechCrunch exponerades telefonnummer som tillhör 419 miljoner användare av den sociala plattformen Facebook i en läcka i onsdags. Servern där informationen lagrades ska inte ha varit lösenordsskyddad utan ha varit tillgänglig för vem som helst att hitta och få tillgång till ända fram till sent på onsdagskvällen då nyhetssajten ska ha kontaktat server-värden.

Facebook har bekräftat att informationen legat ute, men tonar ned läckans storlek och betydelse. En av bolagets talespersoner, Jay Nancarrow, uppger till nyhetssajten att informationen har tagits ned och att inga bevis har hittats på att något användarkonto har påverkats på ett negativt sätt. Enligt Facebook handlar det dock om cirka 200 miljoner nummer.

De drabbade användarna kommer främst från USA, England och Vietnam, rapporterar TechCrunch.

Sedan Cambrigde Analytica-skandalen har Facebook begränsat tillgången till användares telefonnummer. En av riskerna med att ett telefonnummer kan kopplas ihop med ett konto är att kontots lösenord kan återställas och därmed kan kontot hackas.