Intro

Vi ska vara heterosexuella, vi ska vara vita, vi ska vara män

Vi lever i ett samhälle där en stor del av vårt liv är utstakat redan från barnsben. Vi ska vara heterosexuella, vi ska vara vita, vi ska vara män, vi ska vilja bilda familj, vi ska äta kött, vi ska jobba heltid och vi ska vara monogama. Släktingar, medier, skolan, kulturen och politiken matar oss alla med dessa normer. I synnerhet när det gäller monogami. Vi ska hitta den rätte, singular, men när andra typer av vägval kräver kunskap och förberedelse, har normpersonen bara ”den rätta vägen” att följa, utan livlinor, guideböcker och ifrågasättanden.

Vår reporter Hanna Westerlund har träffat psykologen och sexologen Tanja Suhinina, ickemonogam (bara ordet indikerar ju att personen är udda) sedan 15 år tillbaka. Hon har irriterat sig på att det helt saknas riktlinjer för den som föredrar att följa normen genom att leva monogamt.

”Du vill att det här äktenskapet ska vara livet ut. Du vill att den här personen aldrig mer ska få kyssa någon ny, och uppleva det ruset. Hur lever du med det? Om du ska vara etisk behöver du överväga det. För det är att frihetsbegränsa människor”, säger hon.

I dagens tidning kan du även läsa om hur sjuka hundar smugglas från valpfabriker och om att barn vars förälder dömts till fängelse har sämre chanser i skolan, svårare att få jobb och ökad risk för egen kriminalitet i tonåren. Och vi zoomar in på krigets offer som lider i det tysta i Nepal.