Radar · Politik

Nobelpriset rör upp starka känslor

Bosniska kvinnor, vars manliga familjemedlemmar mördades i Srebrenicamassakern 1995, protesterar utanför den svenska ambassaden i Sarajevo.

Att nobelpriset i litteratur tilldelats österrikaren Peter Handke har rört upp många känslor. I dag höll Föreningen för folkmordets offer och vittnen en manifestation vid den svenska ambassaden i Sarajevo – samtidigt som miljö- och klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin (MP) och kronprinsesseparet besöker Bosnien-Herzegovinas huvudstad.

”Anledningen till den fredliga manifestationen är att Nobelkommittén har beslutat att ge litteraturpriset till Peter Handke, som öppet har rättfärdigat och stöttat krigsförbrytare och krigsbrott begångna i Bosnien och Hercegovina”, skriver föreningen i ett uttalande.

Nobelpristagaren Peter Handke närvarade vid den serbiska ledaren Slobodan Milosevics begravning den 18 mars 2006, där Handke höll ett kort tal. Milosevic avled efter en hjärtattack när han satt häktad vid krigsförbrytartribunalen i Haag, där han bland annat stod åtalad för folkmord och brott mot mänskligheten i samband med kriget i Bosnien mellan 1992 och 1995. 

"Oändligt mycket lidande"

När Peter Handke tog emot det norska Ibsenpriset 2014 möttes han av kraftiga protester, med anledning av sina tidigare kopplingar till serbiska ledare och Slobodan Milosevic. Vad han verkligen sade under sitt tal vid Serbiens och Jugoslaviens ex-presidents begravning är inte helt klart, men enligt Sydsvenskan rapporterade den franska tidskriften Nouvel Observateu att Handke lagt en ros vid Milosevics kista och viftat med en serbisk flagga. 

Peter Handke har skarpt förnekat detta. I ett uttalande som förmedlats genom Svenska akademin kallar han Srebrenicamassakern för det värsta brottet mot mänskligheten sedan andra världskriget, skriver DN: ”Jag skulle vilja tillägga: givetvis har det genom folkmordet skett oändligt mycket lidande, något som jag aldrig har bestridit. Ett lidande som inte kan utplånas. Jag ångrar mina yttranden, om fallet är så att de kan ha förmedlat något annat.” 

Fredliga manifestationer

Föreningen för folkmordets offer och vittnen planerar att hålla fredliga manifestationer utanför den svenska ambassaden i Sarajevo på tisdagar klockan 10.12. Klockslaget är en anspelning på att Nobelpriset delas ut den 10 december.

Isabella Lövins (MP) och kronprinsessparets statsbesök syftar till att stärka banden mellan Sverige och Bosnien.

– Vi vet att resan, med anledning av litteraturpriset, väcker känslor. Det här officiella besöket är planerat tillsammans med UD sedan länge, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, till DN.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV