Startsida - Nyheter

Radar · Morgonkollen

Gamla gravstenar får nytt liv

Återanvända gravstenar används till blomsterrännan vid den nya askgravplats som just nu byggs vid Husie kyrkogård i utkanten av Malmö.

I Växjö väntar ett helt gravkvarter med återanvända gravstenar på nya inskriptioner och i Malmö har gamla stenar använts till en blomsterränna.
Inom Svenska kyrkan har det blivit allt vanligare att återlämnade gravstenar får nytt liv, men stenhuggarnas branschorganisation är kritisk till trenden.

På Husie kyrkogård i utkanten av Malmö arbetas det febrilt med den nya askgravplatsen. Här har gamla gravstenar som återlämnats till förvaltningen använts vid byggnationen av en blomsterränna.

– Det är ändå fint att de kan återanvändas igen. Det är ju ett hantverk. Stenarna har en historia och det är någon som en gång i tiden har lagt ner väldigt mycket tid på att göra de här gravstenarna, säger kyrkogårdsmästare Rebecka Hansson.

700 gravstenar i Jönköping

Det har blivit allt vanligare att kyrkoförvaltningar runt om i landet ger gamla gravstenar ett nytt liv.

– Det blir mer vanligt tack vare att man allmänt ute i samhället pratar om återvinning i en större omfattning än förr, säger kyrkogårdskonsulent Christer Pettersson på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, som är en rådgivningsenhet för landets församlingar och pastorat kring begravnings- och kyrkovårdsfrågor.

Återbruket av gravstenar skiljer sig åt. På Skogskyrkogården i Jönköping står runt 600–700 återlämnade gravstenar som antingen väntar på att hamna på en ny gravplats eller på att återanvändas på ett annat sätt.

– Vi monterar ungefär 100 återanvända stenar om året. Man betalar inget för själva stenen utan man får stå för transport, bearbetning av stenen och monteringen. Vi har även använt återlämnade gravstenar till en askgravplats, säger David Yesil, ansvarig för gravstensåtervinningen i Jönköping.

"Populärt en längre tid"

Kyrkogårdsförvaltningen i Jönköping har arbetat på detta sätt sedan tidigt 1990-tal, säger kyrkogårdschefen Mathias Johansson.

– Då kom första tanken om miljövinsten med återanvändning. Det har varit populärt en längre tid, men jag kan inte säga om det är av ekonomiska skäl eller om man börjar bli mer miljömedveten, säger han.

På andra håll tar man betalt för den gamla stenen. I exempelvis västgötska Ulricehamn har kyrkogårdsförvaltningen lagt upp ett 15-tal återlämnade gravstenar till försäljning på sin hemsida.
I Växjö har man tagit återvinningen ett steg längre. På Hovshaga kyrkogård norr om centrum har ett helt nytt gravkvarter skapats med återlämnade gravstenar, rapporterar SVT nyheter Småland.

– Vi vet inte om någon som gjort detta tidigare, säger Linda Lundin, landskapsingenjör på kyrkogårdsförvaltningen i Växjö pastorat, till TT.

De 68 stenarna är redan uppsatta och de tidigare namnen har slipats bort. Gravkvarteret togs i bruk i mitten av september och hittills har en plats upplåtits.

– Det är fortfarande väldigt nytt, men det är ett stort intresse och många är nyfikna på vad vi har gjort.

Kyrkogårdsmästare Rebecka Hansson vid askgravplatsen på Husie kyrkogård. På staketet bakom kommer namnplattor att placeras. Foto: Johan Nilsson/TT

"Otroligt fina dekorer"

Det finns fyra kategorier av stenar att välja mellan till ett pris på mellan 2 000 och 10 000 kronor, som avser förvaltningens kostnad för avidentifieringen av stenen och administration.

– Sedan får de anhöriga ombesörja graveringen själva och ta hjälp av en firma. Vissa stenar går att arbeta med på plats, vissa får man ta med sig till ett stenhuggeri.

Inom pastoratet har man tidigare anlagt askgravplatser och byggt knäckstensmurar med gamla gravstenar. Just nu arbetar man även på att använda en återlämnad sten till ett vattenspel.

Arbetet görs dels ur ett kulturmiljöhänseende, säger Linda Lundin.

– Får vi som kyrkoförvaltning möjlighet att återskapa de otroligt fina dekorer som vi har på våra kyrkogårdar gör vi gärna det. Vi får även chansen att bevara olika arbetssätt med stenarna som kanske inte är lika vanliga nu och även lokala dekorer. Det är såklart även väldigt viktigt ur en miljöaspekt.

Snedvriden konkurrens

Sveriges stenindustriförbund välkomnar återbruk av gamla stenar ur ett miljöperspektiv, men anser på det stora hela att landets stenhuggerifirmor har hamnat i en snedvriden konkurrenssituation.

– Kyrkan gör ju det här momsfritt medan våra medlemsföretag måste lägga på moms och tar man samma pris blir det 25 procent dyrare, säger förbundsordföranden Kai Marklin.

Han ställer sig även frågan om efterfrågan på gamla gravstenar egentligen är så stor. När stenhuggerifirmor på förhand har valt att göra standardgravstenar har de varit svårsålda, enligt Marklin.

– Många av de som kommer och vill köpa en gravsten till en anhörig har ofta en klar bild av vilken stensort och utformning man vill ha. Chansen att du lyckas ha precis en sådan sten är inte så himla stor, säger han.

Fakta: Gravrätten

• Gravrätt innebär att personer som är folkbokförda i Sverige när de avlider har rätt att begravas på en av Sveriges allmänna begravningsplatser.
• Gravrätten varar oftast i 25 år och den förutsätter att det finns anhöriga som då blir gravrättsinnehavare. Om anhöriga inte finns gäller andra regler.
• En gravrättsinnehavare kan när som helst välja att återlämna gravrätten. Det är upp till innehavaren vad som då sker med en eventuell gravsten.
• Om en anhörig inte själv vill behålla stenen övergår ägandet till kyrkoförvaltningen. Då sker en bedömning om stenen kan återanvändas eller om den exempelvis ska gå till dekonstruktion.
Källa: Svenska kyrkan, kyrkoförvaltningen i Malmö

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV