Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Forskarna till EU: Politiken dödar naturen

En humla och ett bi på en blomma.

Fåglar dör och insekter utrotas. EU:s jordbrukspolitik skapar ”gröna öknar”, varnar ett stort antal forskare och organisationer i en vädjan till EU-parlamentet.

Oron förs fram i ett öppet brev till parlamentets jordbruks- och miljöutskott, som samtidigt skickas vidare även till allehanda ansvariga inom EU-kommissionen.

Måltavla är den gemensamma jordbrukspolitiken – förkortad Cap på engelska – som årligen delar ut miljardbelopp till bönder och markägare runt om i unionen. Brevskrivarna, från bland annat Europeiska ornitologförbundet, anser dock att alltför mycket går till ”fabriksartade storjordbruk”.

”Vi ser hur populationen av fåglar, däggdjur, reptiler och insekter har minskat katastrofalt på grund av skadliga jordbruksmetoder runt om i Europa. Cap förvandlar landsbygden till gröna öknar”, heter det i brevet.

"Dödar naturen"

Bland annat hänvisas till hur antalet fåglar i jordbruksområden minskat med 55 procent mellan 1980 och 2015 och att insekterna i tyska naturreservat samtidigt gått ner med 76 procent.

Brevskrivarna vill nu i stället ha större fokus på mindre jordbruk och mer hållbara metoder.

”De vetenskapliga bevisen talar för sig själva: intensivt jordbruk dödar naturen”, säger Harriet Bradley, EU-chef på fågelskyddsorganisationen Birdlife Europe i ett pressmeddelande.

Korruption

Parallellt får EU:s jordbrukspolitik även svidande kritik ur korruptionsperspektiv. I en stort uppslagen artikel i tidningen The New York Times i söndags beskrivs hur enorma bidragssummor hamnat i händerna på oligarker och storföretagare med nära koppling till den politiska makten i en rad länder i Öst- och Centraleuropa, framför allt Tjeckien och Ungern.

– Det är ett fullständigt korrupt system, säger Jozsef Angyan, ungersk tidigare statssekreterare för landsbygdsutveckling, till tidningen.

Jordbrukspolitiken har länge varit den klart största enskilda posten i EU:s budget. I det förslag till långtidsbudget för åren 2021–2027 som just nu behandlas föreslås 28–30 procent gå till Cap.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV