Radar · Nyheter

En av Amazonas väktare skjuten till döds

Bild av Paulo Paulino Guajajara från september.

En medlem ur den vaktstyrka som skyddar ursprungsbefolkningen Guajajaras territorium i Amazonas har skjutits till döds. Det meddelade brasilianska myndigheter i helgen.

Paulo Paulino Guajajara var ute för att jaga i reservatet Arariboia i den brasilianska delstaten Maranhao när han sköts till döds i ett bakhåll i fredags.

Även hans jaktpartner angreps men lyckades fly och överleva bakhållet. Gärningsmännen misstänks vara illegala skövlare, då Paulo Paulino Guajajara ingick i en grupp som kallas Guardiões da Floresta (skogens beskyddare) som organiserat sig för att slå tillbaka mot intrång i ursprungsbefolkningens reservat.

Jair Bolsonaro pekas ut

I ett uttalande från APIB som organiserar alla Brasiliens ursprungsbefolkningar ligger den yttersta skulden till mordet på högsta politiska nivå. President Jair Bolsonaros regering pekas ut som ansvariga då de skurit ned på de myndigheter som har tillsynen över skogsavverkningen och att reservaten respekteras.

– Det är dags att stoppa detta institutionaliserade massmord, skrev Sonia Guajajara som leder APIB i ett uttalande.

Den mördade Paulo Paulino Guajajara intervjuades i september av nyhetsbyrån Reuters. Han sa då att han tidvis var rädd men att han var tvungen att stå med rätad rygg.

– Vi är här för att kämpa. Vi skyddar vår mark och livet där, djuren, fåglarna, även Awá (en liten ursprungsbefolkning som inte har kontakt med omvärlden).

– Det är så mycket förstörelse, träd med trä hårt som stål sågas ned och fraktas bort.

Efter händelsen skrev Brasiliens justitieminister Sergio Moro på Twitter att federal polis nu kommer att utreda mordet och att ”de kommer att ställa de skyldiga inför rätta”.

Läs och se nyhetsbyrån Reuters fotoreportage om The guardians of the forest i The Atlantic.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV