Radar · Nyheter

Rekordstort behov av humanitär hjälp

Jemen räknas som världens värsta humanitära katastrof, med 80 procent av befolkningen i behov av nödhjälp.

Mat, sjukvård och tak över huvudet saknas för rekordmånga människor inför 2020, och behovet kommer att fortsätta öka om inte världen hanterar klimatförändringarna. För det varnar FN:s samordningsorgan för nödhjälp i en ny rapport.

168 miljoner människor kommer behöva nödinsatser under 2020, enligt FN:s samordningsorgan för nödhjälps nya rapport. Med andra ord saknar en av 45 personer på jorden mat, hälsovård, tak över huvudet eller annan grundläggande hjälp.

– Den brutala sanningen är att 2020 kommer att vara svårt för miljoner människor. De goda nyheterna är att den humanitära hjälpen förbättras och snabbare når de mest sårbara, som kvinnor, barn och människor med funktionsnedsättning, säger FN:s kriskoordinator Mark Lowcock i ett pressmeddelande.

För att klara av nödhjälpen behövs motsvarande 270 miljarder kronor, enligt rapporten. Behovet av omvärldens bidrag har ökat mer än FN-organet förväntat, skriver författarna. Nästa år väntas 22 miljoner fler människor behöva nödhjälp. Huvudorsakerna till det är klimatkrisens extremväder som torka och översvämningar, eskalerande konflikter och krig samt ekonomisk instabilitet.

Hjälpinsatserna som krävs med anledning av klimatförändringarna väntas öka. ”De åtta värsta hungerkriserna i världen kan kopplas till såväl konflikter som klimatchocker”, enligt rapporten.

Världens största humanitära katastrof finns enligt FN-organet i Jemen, där 80 procent av befolkningen behöver nödhjälp. Även Syrien, Demokratiska republiken Kongo, Somalia och Sydsudan nämns bland de värst drabbade, samt Sahelregionen omkring Tchadsjön. Det land som har ökat behovet av hjälp mest under året är Venezuela.

Rapporten beskriver vidare ett ökat antal attacker mot sjukvårdare. Under de första nio månaderna av 2019 dödades 171 stycken, vilket är 40 fler än hela 2018. 

Så vad behöver världen göra, förutom att punga ut motsvarande 270 miljoner kronor i nödhjälp? Rapporten konstaterar att ”situationen kommer att försämras ytterligare såvida inte klimatförändringen och de bakomliggande orsakerna till konflikterna hanteras.”