Radar · Miljö

Domstol ålägger Greenpeace att upphöra med aktioner mot Shell i Nordsjön

Greenpeace i samband med en aktion mot Shell i Nordsjön.

Efter att Shell dragit miljöorganisationen Greenpeace inför rätta åläggs de nu att upphöra med aktioner mot företaget i Nordsjön, rapporterar The Guardian.

Det var i oktober som aktivister från Greenpeace klättrade upp för resterna av uttjänta oljeriggar i Nordsjön för att protestera mot oljebolagets Shells planer på att lämna dem åt vågornas rov. 

– Det enda rimliga är att de som skräpar ned också är de som betalar, sa Dima Litvinov, Greenpeace Sveriges talesperson i havsfrågor, till Syre i samband med kampanjen.

Men aktionen uppskattades inte av Shell som gick till domstol för att förhindra att det skulle ske igen. Nu har domstolen ålagt miljöorganisationen att hålla sig borta från oljeriggarna – med minst 500 meter. Greenpeace får också stå för Shells kostnader i samband med rättsprocessen, rapporterar The Guardian som skriver att organisationen överväger att överklaga då det kan få betydelse för framtida klimat och miljöaktioner.

Om Shell ska få lämna kvar resterna av oljeriggarna diskuterades av länderna inom havskonventionen OSPAR men är i slutändan upp till Storbritannien, som ännu inte meddelat sitt beslut.