Radar · Politik

Algeriska protester inför presidentval

Demonstrationer fyllde gatorna i Alger.

Våldet från algeriska staten mot den egna befolkningen har ökat på senare tid. Det ska hållas presidentval i landet 12 december och oroligheterna tros öka ju närmare valet man kommer.

– Sedan valrörelsen inför presidentvalet har Algeriska myndigheter ökat sina attacker mot yttrande- och mötesfrihet, de ger signalen att de har väldigt liten tolerans för algerier som vill ändra systemet, säger Heba Morayef, representant för Amnesty i Nordafrika.

En våg av arresteringar av demonstranter inleddes i september, men protesterna fortsätter ändå, enligt Amnestys rapport. Arresteringarna beskrivs som slumpmässiga, men drabbar Hirak-rörelsen värst. De har demonstrerat varje vecka sedan februari och under den senaste demonstrationen greps flera dussin av dem.

Ytterligare drygt 150 personer arresterades 20 november och flera ledare för olika organisationer har gripits. I samband med valmöten har summariska arresteringar skett i olika städer och det är svårt att få en övergripande bild av läget i landet, men klart är att det statliga våldet och repressionen riskerar att öka dramatiskt den kommande veckan.

Heba Morayef fortsätter:

– Miljontals algerier har visat varje vecka under de senaste tio månaderna att de tror på fredliga protester som ett kollektivt sätt att kräva förändring. Istället för att attackera fridsamma demonstranter, inklusive dem som ogillar presidentvalet, borde myndigheterna försvara deras rättigheter att uttrycka sig fritt.

Bakgrund

Stora protester har ägt rum i Algeriets huvudstad Alger – av demonstranter som inte vill gå till val förrän landets styrande toppskikt har bytts ut.
Ett presidentval har planerats till den 12 december, men demonstrationerna som pågått nästan hela året i olika omfattning fortsätter – nu för den 41:a fredagen i följd.
De första, stora missnöjesyttringarna ledde till att den mångårige och auktoritäre presidenten Abdelaziz Boutelika avgick i april, men i hans ställe har flera av hans tidigare allierade tagit plats. Arméchefen Ahmad Gaïd Salah ses som den som tagit över den huvudsakliga makten.
De fem kandidater som tillåts ställa upp i valet har antingen varit uttalade Bouteflika-anhängare eller tidigare suttit i en Bouteflika-regering.
”Det blir inget val!”, utropade demonstranterna som marscherade genom Algers gator på fredagen.
Demonstrationen omgavs av säkerhetsstyrkor och poliser, som vid tillfällen använde bland annat vattenkanoner och tårgas. Minst 25 personer greps inför demonstrationen, enligt AFP.
TT