Glöd · Ledare

Vapenlagarna och rasismen göder våldet

I helgen som gick inträffade två större masskjutningar i USA. I El Paso, Texas miste 20 personer livet och i Dayton, Ohio dog nio personer. Skjutningarna skedde inom loppet av bara tolv timmar. Det är oerhört tragiska händelser givetvis, men det är inte de första och knappast heller de sista masskjutningarna som äger rum i USA. Bara i år har det enligt den oberoende hemsidan Gun Violence Archive ägt rum hisnande 251 masskjutningar på bara 216 dagar (en masskjutning definieras här som en skjutning där minst fyra personer dött eller skadats). 

Varje skjutning är förstås unik och man ska vara försiktig med att dra alltför generella slutsatser. Men man kan i alla fall konstatera att en stor del av allt detta våld hade kunnat undvikas med hårdare vapenlagar. Många av skjutningarna har genomförts av psykiskt störda individer vars motiv är oklara, men flera av de senaste åren dåd har också uppenbart rasistiska motiv. Till exempel helgens skjutning i El Paso där terroristen på typiskt högerextremt manér lämnat ett manifest där han hetsar mot invandrare och bland annat skriver att ”mina åsikter om automatisering, invandring och det andra föregår Donald Trumps presidentkampanj”. I det drabbade El Paso, som ligger precis på gränsen mot Mexiko, är många av invånarna också överens om att det är Trumps hätska retorik mot migranter som har triggat mördaren. 
När acceptansen för rasistiska åsikter ökar så ökar också högerextremismen.

Vi har sett det i Norden, med Anders Behring Breiviks terrordåd och Anton Lundins terrorattack i Trollhättan, men också med det ökade våldet mot asylboenden och romska läger, och det är precis samma tendenser i USA. 

Donald Trump beklagar givetvis dödsskjutningarna och skriver att “det finns inte någonting som rättfärdigar dödandet av oskyldiga människor”. Men det finns än så länge ingenting som tyder på att han kommer lägga om sin kurs, vare sig när det gäller vapenlagarna eller sitt demoniserande av människor från andra länder. Så sent som för någon vecka sedan kom det rapporter om att barn fortfarande separeras från sina föräldrar vid den mexikanska gränsen och spärras in under tortyrliknande förhållanden, samtidigt som “massinvandringen som förstör USA” är kanske den mest centrala och återkommande delen i Trumps propaganda. Så länge det inte upphör är det ingen högoddsare att vi kommer få se fler dåd som det i El Paso. 

Att flera av Demokraternas presidentkandidater vill se skärpta vapenlagar - frågan är hur långt det räcker i kampen mot USA:s vapenlobby.  

Rasism, i alla dess skepnader.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV