Radar · Nyheter

Svensknorskt samarbete för att rädda hällristningar

Hällristningar i Bohuslän.

I höst inleds ett samarbete mellan Sverige och Norge i syfte att förlänga livet på ländernas hällristningar. Totalt satsas åtta miljoner kronor i det gränsöverskridande samarbetet, rapporterar Sveriges Radio.

Under de senaste 30 åren har arkeologer, geologer och stenkonservatorer noterat att vittring av bergarten granit accelererar, vilket nu hotar att utplåna stora delar av hällristningarna.

Tanken är nu att länderna ska ta del av varandras expertis för att bevara bergkonsten som i huvudsak ristades in under bronsåldern.

Norge ses som långt framskridna i att konservera och visa upp hällristningarna, medan Sverige är världsledande i att dokumentera dem med hjälp av 3D-teknik.

En norsk metod som kan komma att bli aktuell i Sverige är att använda led-ljus i stället för röd färg för att framhäva hällristningarna, eftersom färgen i vissa fall riskerar att påskynda söndervittringen.

– Norge använder sig av led-lampor för att skapa släpljus, det är ganska häftigt att se hur hällristningarna reser sig ur berget, säger Hans Zedig arkeolog på Länsstyrelsen i Västra Götaland, till radion.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV