Energi · Recension

Fakta funkar men myter går bort

Det är inget fel på sagor och myter – bara man har klart för sig att de inte är verklighet.

Det finns poddar om brinnande samhällsfrågor där kunskap går före tyckande. En av dem är Mytpodden,  och Marie Eriksson har lyssnat.

Den görs av den partipolitiskt obundna stiftelsen Expo som granskar rasistiska rörelser och fenomen som exempelvis extremhögern och radikalislamism. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Mucf, ger stöd till projektet.

Myter kan växa och bli till något som vissa grupperingar kallar för sanning för att få folk att agera efter deras intressen. Men vad är det egentligen som ligger bakom och vad är faktiskt sant? Det är det som Mytpodden tar upp – på ett sakligt och resonerande sätt.

Programledaren och producenten Anna Fröjd ställer frågor till Expos medarbetare och experter på området. Hon förtydligar där det behövs – det går att hänga med som lyssnare utan några större förkunskaper.

Det första programmet är döpt till Befolkningsutbytet. Det är en myt som går ut på att den vita kristna rasen är hotad och att alltifrån bebisar till vuxna med annan hudfärg och religion håller på att ta över. Judar och muslimer är det stora hotet, enligt den här konspirationsteorin.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Richard Jomshof, som tidigare var gymnasielärare, har bland annat sagt i riksdagen: ”Sakta med säkert håller svenskarna på att bli en minoritet i sitt eget land.”

Varken Statistiska centralbyrån eller forskare på området stöder den teorin. Påståendet att ”andra håller på att ta över och det måste stoppas i tid” har verkat trigga terrorister och mördare som till exempel Anders Behring Breivik och Peter Mangs.

Det andra programmet dissekerar radikalislamismen och det hat som florerar där mot olika muslimska inriktningar. Det tredje handlar om hur finansmannen George Soros till exempel beskylls av högerextrema krafter för den nutida invandringen till Europa.

I det fjärde programmet behandlas det så kallade kulturkriget där konservativa och fascister enas om att bekämpa något som de har döpt till kulturmarxister.

Undertecknad hoppas på fler avsnitt. Mytpoddens halvtimmeslånga inslag är välgjorda. Och viktiga – här kan både unga och äldre få förklaringar och tankeställare.